IT-bolag i ”vänta och se-läge”

IT-branschen har ju gått igenom ett stålbad efter den bubbla som sprack häromåret. Idag, fredag, redovisar två av de bolag som finns kvar sina resultat.
Det är WM-data och Enea som lägger fram siffrorna i dag. För IT-konsulten WM-data är det uppåt. Vinst efter finansnetto blev 56 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 554 miljoner kronor för motsvarande period 2002. Framtidsutsikterna för bolaget har inte förändrats. WM-data tror fortfarande på en marginell tillväxt på marknaden under 2003. Försvagad marknad Den svenska marknaden har, i likhet med de övriga nordiska marknader, uppvisat en försvagning under den senare hälften av det andra kvartalet och befinner sig enligt WM-data i ett vänta och se-läge. Tredje kvartalet, som säsongsmässigt är det svagaste, väntas påverkas negativt av EMU-omröstningen i Sverige, skriver bolaget, som dock tror att det finns förutsättningar för att nå lönsamhet för helåret 2003. Minskad förlust För IT-konsulten Enea blev det förlust men den minskade lite. Förlusten före skatt hamnade på 17,8 miljoner kronor för årets andra kvartal, att jämföra med förlusten på 48,9 miljoner kronor motsvarande period 2002. Marknaden för investeringar i realtidsoperativsystem var fortsatt svag under andra kvartalet, enligt delårsrapporten. 3G-utbyggnaden väntas dock leda till ökade licensintäkter senast år 2005, skriver Enea.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".