Hela elitserien ska dopningstestas

Riksidrottsförbundet har i samarbete med ishockeyns samtliga elitserieklubbar beslutat att alla elitspelare ska dopningstestas. Det ligger i linje med Riksidrottsförbundets projekt Rena Vinnare och över lag ska antalet dopningstester öka även inom andra idrottsgrenar.
– Under hösten kommer hockeyns samtliga elitserieklubbar i samarbete med Riksidrottsförbundet, hockeyligan och ishockeyförbundet att göra en gemensam satsning mot dopning. Det innebär att vi utökar antalet dopningskontroller. Men jag mycket tydligt säga att det här samarbetet har ingenting med att göra att vi skulle misstänkliggöra ishockeyn, säger Jan Engström, ansvarig för Riksidrottsförbundets antidopingenhet. Inte bara hockey Det är inte någon speciell händelse inom idrotten som gjort att antalet dopningstester ökar i år, säger Jan Engström. Han betonar att dopningstesterna kommer att öka även inom Riksidrottsförbundets 66 andra sportgrenar. Förra året gjordes 3 000 prov. I år blir de 3 500 och nästa år 4 500. Men de hårdaste tagen tas alltså inom elitishockeyn där alla spelare ska dopningstestas, säger han. – Det är vår ambition på årsbasis. Rent praktiskt, hur kommer det att gå till? – Det där är ju beroende på en massa olika omständigheter. Ambitionen är att ta de flesta idrottsutövare, oavsett idrott, under själva uppbyggnadsperioden när man förbereder sig inför kommande säsong. Går det att stoppa detta en gång för alla? – Vår ambition är ju naturligtvis den, även om jag tror att det kanske alltid kommer utövare som utsätter sig för de faror och de risker det innebär att ta de här otillåtna medlen, säger Jan Engström.
Johan Tollgert, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".