Göran Tunhammar:

"Hiskelig pension till förre AMF-vd:n"

Skandalen kring cheferna på AMF och deras pensioner fortsätter. Idag skriver Svenska Dagbladet att förre vd:n Christer Elmehagen fick 32 miljoner kronor till sin pension bara under de tre sista åren han var vd. Styrelsens ordförande Göran Tunhammar säger att det beror på ett avtal av äldre slag, som skrevs innan han själv tillträdde.

– Det var inte fråga om att lägga på några ytterligare förmåner utöver det han hade, utan det var att se till att det var slutbetalt till den dagen då han skulle gå i pension och fylla på det som inte var tillräckligt inbetalt. Det blev då sådana hiskeliga belopp. Om de belopp som har figurerat i tidningarna är korrekta kan jag tyvärr inte uttala mig om för jag har inte tillgång till det underlaget. Men att det är utomordentligt stora belopp som jag förstår definitivt kan sticka i ögonen på väldigt många sparare, den saken är klar.

Men slog det er aldrig då när ni diskuterade detta att det faktiskt var ”hiskeligt” stora belopp? Det är nu du säger det.

– Det är klart att sådana här förmånsbestämda vd-avtal leder till otroligt stora inbetalningar och det är därför man inte har dem i dag. Jag tror inte att någon ansvarsfull styrelse i dag, med kännedom av de konsekvenser de här avtalen ledde till, skulle ingå i ett sådant avtal. Det har jag till exempel inte gjort med nuvarande vd Ingrid Bonde. Jag skulle själv aldrig göra det med någon vd idag. Detta var ett avtal som Christer Elmehagen hade när jag kom in som styrelseordförande. Grundprincipen är naturligtvis att avtal ska hållas även om det blir förfärligt dyrt, säger Göran Tunhammar.

Enligt Tunhammar har styrelsen på Elmehagens tio år som vd betalt 59,5 miljoner kronor till pensionen.

– Vad det blev i pension var en konsekvens av vad han hade i lön och han hade en hög lön för att han gjorde ett bra jobb och då blev hans pension med den tidens system som man aldrig skulle ha använt idag så fruktansvärt dyr, säger han.

Men hur blev den tidens system till på den tiden?

– Det kan jag faktiskt inte uttala mig om för jag var inte ordförande på den tiden då Christer Elmehagen blev vd. Jag kom in 2003, Elmehagen blev vd 1998 och han hade detta avtal, säger Göran Tunhammar.

AMF ägs till lika delar av Svenskt Näringsliv och LO. Tanken är att bolagets vinster, i sin helhet ska gå tillbaka till pensionsspararna. 3,8 miljoner svenskar sparar pensionspengar i AMF.

Ekot har tidigare berättat att flera höga chefer på AMF flyttade sina egna pensionspengar strax innan bolaget tog beslut om att sänka pensionskapitalet för alla sina pensionssparare med åtta procent.

Och idag kom alltså den senaste nyheten, att förre vd:n Christer Elmehagen har fått löner, bonusar och pensioner för mer än tio miljoner kronor om året under de tio år han varit vd i bolaget.

– Vid det tillfället gjorde väl styrelsen i hop med ordförande den bedömningen att detta var det avtal man kunde tänka sig att ingå. Sedan att konsekvenserna har blivit som de ser ut är inte försvarbart tt det blir så stora summor och jag förstår att det sticker i ögonen på pensionssparare och i synnerhet LO:s medlemmar, säger Per Bardh,  avtalssekreterare på LO och medlem i AMF:s styrelse.

LO äger hälften av det här bolaget. Vad säger du om det?

– Att vi har levt i en marknad där vi inte fullt ut har kunnat bestämma hur vi vill ha det när det gäller ledningsersättningar och liknande har varit en kombination av att Svenskt Näringsliv och LO måste bli överens, säger Per Bardh.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som var med och fattade beslutet om förre vd:ns pension, vill inte ge några kommentarer i dag.

Ekot har också sökt Christer Elmehagen för en kommentar, men han meddelar i ett sms att han inte kommer att göra några uttalanden.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista