Telia och Telenor kan slås ihop – i Ryssland

I Ryssland börjar rykten återigen surra om nya sammanslagningar i telekombranschen. I ett fall kan det få till följd att Telia och Telenor tvingas samarbeta, med de brustna egna fusionsplanerna i färskt minne.
Den här veckan har den stora ryska Alfa-gruppens ägare Pjotr Aven köpt en betydande andel i Rysslands tredje största mobiloperatör Mega Fon. Det bolaget ägs i dag till 44 procent av svensk-finska Telia Sonera. Men Aven och Alfa-konglomeratet äger också delar i Rysslands näst största mobilbolag, Vimpel Com. I det företaget har norska Telenor andelar. Diffusa svar Avens köp och Alfas allmänna växtlust har gett ny fart åt fusionsryktena på den ryska telemarknaden. Ryktena har heller inte dämpats av att Aven själv vägrar kommentera i sak. Något svävande säger han till nyhetsbyrån Reuters att det finns många möjligheter. En av dem skulle alltså kunna tvinga Telia Sonera och Telenor att samarbeta. Mobiltelefonmarknaden i Ryssland är en av dem som växer fortast i hela världen. Nordiska, västeuropeiska och amerikanska telebolag var snabba att etablera sig när grundförutsättningarna gavs under Mikhail Gorbatjov i slutet på Sovjetepoken. Symbol för förändring I början av 1990-talet blev mobiltelefonen, vid sidan av den västerländska bilen, själva symbolen för alla de brutala ekonomiska och sociala förändringar som svepte bort den socialistiska unionen och grundade det nya Ryssland. Telefonkulturen däremot har inte riktigt hängt med i svängarna. ”Hallå” är en vanlig början på ett samtal varpå den uppringde rappt svarar ”slusjaio”, jag hör.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".