Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsläpp kan komma från provborrningar

Publicerat fredag 8 augusti 2003 kl 16.00
Sommarens utsläpp av cement och bentonitlera i Lyabäcken på Hallandsåsen kan nu ha fått sin förklaring. Vid markundersökningar har man funnit ett skikt av injekteringsbruk som kan ha trängt upp från de provborrningar som gjorts. Det är oklart vad det nya fyndet kan få för konsekvenser för tunnelprojektet.
– Vi kan inte utesluta att utsläppet kommer från de injekteringsarbeten som har genomförts alldeles nyligen i anslutning till det här, säger Christer Möller, projektchef på Banverket. Prover från injekteringsbruket skall nu snabbanalyseras för att fastställa om det kommer från gamla borrningar i området eller från de nya injekteringarna av cement och bentonitlera. Totalt räknar man med att över tre ton bentonitlera och cement läckt ut och dödat fisken i Lyabäcken. Har inte råd med misstag Tunnelprojektet genom Hallandsåsen är ett projekt som inte har råd med några misstag, sa Banverket inför de provborrningar som inleddes i somras. Därför vill man i nuläget inte dra några slutsatser av de nya fynden av injekteringsbruk. Men projektchef Christer Möller menar att riskerna för liknande utsläpp vid ett fortsatt tunnelbygge, då injekteringarna görs 130 meter ner i marken, är små. – Ja, riskerna för att vi får upp någonting i några bäckar bedömer jag egentligen som obefintliga, säger han. Inte avgörande Den pågående polisutredningen som skall visa vad som hänt och om utsläppet skall betraktas som ett grovt miljöbrott är enligt Banverket viktig, men inte avgörande för om tunnelbygget får fullföljas. – Polisutredningen är ju väldigt viktig för att klarlägga vad som hänt och hur det ser ut på ansvarssidan. Sedan tror jag nog att ett fullföljande av projektet är mer en politisk fråga, säger Christer Möller.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".