Banker och fondbolag går plus på PPM

Sveriges pensionssparare har förlorat 33 miljarder kronor på premiepensionssystemet PPM. Bankerna och fondbolagen har däremot tjänat omkring åtta miljarder. Hade pengarna legat kvar i det allmänna pensionssystemet skulle spararna i stället ha gjort en rejäl vinst.

Johan Hellman är generaldirektör på Premiepensionsmyndigheten. Han säger att fondbolagen tar ut sina avgifter oavsett hur det går på börsen. 

– Det är så fondbranschen fungerar. Det är så man tar betalt, man tar en viss procentsats av det förvaltade kapitalet.

Men är det rimligt att man fortsätter att ta betalt även när förvaltningen går dåligt? 

– Det kan man ju diskutera, men nu är det konstruerat så. Men det är möjligt att det kan ske förändringar efter den debatt som har varit det här året. 

I samband med att det gamla ATP-systemet för pensioner gick i graven fick alla pensionssparare en del pengar ur den allmänna pensionen som man själv kunde placera i fonder, till exempel aktiefonder.  

Många såg det som en möjlighet att göra stora vinster eftersom aktier genom åren har gett mycket högre avkastning än bankräntor, till exempel. 

Men på grund av de stora börsrasen över hela världen har det i stället blivit stora förluster. Totalt handlar det alltså om 33 miljarder kronor som har gått upp i rök.

Men samtidigt har bankerna och fondbolagen alltså fortsatt att ta ut sina avgifter. Totalt handlar det om åtta miljarder kronor. 

Det är alltså bara en del av pensionsspararnas pengar som har kunnat placeras i fonder. Utspritt över alla 15 åren har de besparingarna krympt med 0,8 procent per år. Resten av pengarna har fortsatt att betalas till det allmänna inkomstpensionssystemet.  

Om alla pengar skulle ha legat kvar där skulle pensionsspararna i stället ha gjort en vinst på 3,5 procent, varje år. Men enligt Johan Hellman hade det inte varit bättre.  

– Jag känner mig säker på att det här med premiepensioner är en bra idé, att man har frihet att placera i fonder i stort sett var som helst i världen och få en riskspridning. Att man bestämmer själv hur man vill ha det arrangerat, säger Johan Hellman. 

– I långa loppet tror jag att det kommer att visa sig att detta är ett bra tillskott, säger Johan Hellman, generaldirektör på Premiepensionsmyndigheten.  

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista