En miljon människor samlades. Foto: S van Zuydam/Scanpix.

Påven populär i Angola trots aids-utspelet

Imorgon avslutar påven Benedictus den XVI sitt första Afrikabesök som påve. De massmöten som har hållits har visat att han är populär. Men mest omtalat har hans utspel att ”aids inte kan botas med kondomer” blivit.

I dag deltog uppemot en miljon människor i en mässa som hölls i Angolas huvudstad Luanda. Det var kulmen på påvens första Afrikabesök.

Påvens besök i Angola, ett av de länder där katolicismen är starkast på den afrikanska kontinenten, har varit efterlängtat.

Att Afrika är katolska kyrkans bästa hopp för framtiden visar inte minst den stora uppslutningen på påvens möten i Kamerun och i Angola, de två länder han har besökt under veckan som gått.

Dagens mässa inleddes med en bön för de två unga kvinnor som dödades i trängseln när människor rusade mot ingången till den arena där påven skulle tala igår.

Påven fortsatte sedan att tala om det som han kallar ”ondskans moln” som har lett till krig, etniska konflikter och slaveri i Afrika, och om ”girigheten som korrumperar människors hjärtan och förslavar de fattiga”.

Men det som har väckt mest uppståndelse i samband med påvens första Afrikabesök, är hans uttalande om att ”aids inte kan botas med kondomer, de kan till och med kan förvärra problemet”.

Det uttalandet har mött internationella fördömanden av inte minst aids-organsationer.

På den kontinent som är allra värst drabbad av aids, har till och med katolska grupper uppmanat påven att lätta på Vatikanens oförsonliga inställning i frågan, eftersom en bannlysning av kondomer samtidigt riskerar miljoner människoliv.  

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".