Advokat yppar inte hur Posener betalar honom

Joachim Poseners advokat Stefan Häge tänker inte tala om hur Posener betalar sina advokatarvoden. I Ekot har han uppmanats av Stefan Lindskog, som företräder företaget Trustor, att fundera över varifrån Posener får sina pengar. Men Stefan Häge tycker inte att han behöver lyssna på den uppmaningen.
– Han pratar mot bättre vetande. Han har ju själv varit med när man överfört den här fodran till ett annat bolag. Man kan ju överlåta processföremål och man ju finansiera processföremål externt. Det är inget konstigt. I övrigt kan jag inte yttra mig i frågan om hur betalningen går till. Varför inte det? – Nej det har jag diskuterat med min klient och det gör man i regel aldrig heller. Joachim Posener, som misstänks för plundringen av börsbolaget Trustor, vill att domaren ska bytas ut i det skadeståndsmål som pågår mot honom. Posener anför jäv och anser att rätten är färgad av mediernas rapportering om Trustor-affären. Vinna tid Advokaten Stefan Lindskog företräder det plundrade bolaget Trustor. Han anser att Poseners jävsinvändning syftar till att vinna tid och tycker att Poseners advokater bör fråga sig var pengarna till advokatarvodet kommer från. – Det är ju svårt att se att de ytterst skulle emmanera från Trustor eller hans tidigare kriminella verksamhet, den så kallade Tuleaffären. Man befattar sig alsrig med pengar som man tror kan komma från kriminell verksamhet, säger Stefan Lindskog. Vill inte redovisa Men Joachim Poseners advokat Stefan Häge tycker alltså inte att han har anledning att redovisa hur han får betalt. Han får medhåll av advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. – Personer som ännu inte är dömda ska betraktas som oskyldiga enligt svensk rätt. Advokatens plikt är inte att agera åklagare eller domstol, advokaten ska tillvarata klientens intressen och i normalfallet ska han också kunna göra det och ta emot betalning från klienten. Utan att fundera varifrån pengarna kommer? – Han ska inte föra korsförhör med klienten var pengarna kommer från. Man kan ju finansiera saker på många olika sätt. Man kan ju ha lånat pengar eller man har fått pengar av släkting.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".