Stora aktieutdelningar trots varsel

Uppdaterad 22:25
Aktieägare i svenska storbolag kan räkna med att årets bolagsstämmor beslutar om utdelningar för många miljarder kronor, trots det senaste halvårets varsel. 

De dåliga tiderna påverkar fortfarande inte storbolagens aktieutdelningar. 

Samtidigt som många förlorar sina jobb delar alltså storbolagen ut flera miljarder i aktieutdelningar. Det visar en granskning som fackförbundet Unionen har gjort av 25 storbolag med sammanlagt nästan 200 000 anställda. 

– Jag var nog förvånad över att det bara var tre bolag som valde att inte betala ut någonting alls, och att det ligger så många kvar som har en oförändrad nivå, säger Åsa Johansson, förbundsekonom på Unionen.

– Rent generellt är inte vi emot utdelningar, men de måste sättas i relation till den tiden vi befinner oss i. Jag hade önskat att pengarna hade återinvesterats i forskning och kompetensutveckling för de anställda, säger hon.

Det är bara tre av de granskade bolagen som har valt att inte ge någon utdelning alls till sina aktieägare. Det är Electrolux, Trelleborg och SAS. Alla de andra 22 bolagen har alltså aktieutdelningar även för 2008. Fyra bolag väljer till och med att öka utdelningarna. Det är Astra Zeneca, HM, Securitas och Tele 2.

Unionens granskning visar alltså att bolagens ägare i de flesta fall kan räkna med aktieutdelningar på mångmiljardbelopp. Samtidigt har 19 av bolagen varslat anställda om uppsägning under det senaste halvåret.

– Vi tycker att om företaget gör en personalneddragning så bör man även tydligt minska utdelningarna till aktieägarna. De varslade får betala priset på en gång men aktieägarna ska ha för hela 2008, och det känns inte ansvarsfullt, säger Åsa Johansson, förbundsekonom på Unionen.  

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista