Israel angrips från två håll

Under fredagen har strider brutit ut mellan Israel och Hizbollah-gerillan i södra Libanon. Samtidigt hårdnar tonen mot Israel från den militanta palestinska gruppen Hamas.
Israels problem tornar nu upp sig från två fronter. För det första har den shiamuslimska Hizbollah-milisen i södra Libanon efter mer än sex månaders lugn inlett en kraftig raketbeskjutning mot ett par israeliska städer på Golan-höjderna. Angreppet sker sex dagar efter att en Hizbolla-ledare dödades av en bilbomb i Beirut, ett attentat som Hizbollah ser Israel som ansvarigt för. Dagens raketattack har utförts i den döde Hizbolla-ledarens namn. Snabbt svar Israelisk militär, som väntat på angreppet, slog omedelbart tillbaka med artilleribeskjutning. Israeliskt stridsflyg gjorde också bombräder in i södra Libanon. För det andra har den palestinska gruppen Hamas samtidigt sagt att man nu tänker lära Israel en läxa. Uttalandet från Hamas militanta gren kommer efter nattens israeliska operation på Västbanken, där två av gruppens medlemmar dödades. En israelisk soldat dödades också. Tecken på hämnd Ännu har ingen av de militanta palestinska grupperna, som ingick en tremånaders vapenvila gentemot Israel i slutet av juni, sagt att de tänker bryta vapenvilan. Dagens hot är ändå svårt att tolka på annat sätt än att en hämnd kommer.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".