Unga som flytt hemmet får inte rätt hjälp

Övergrepp, våld och konflikter i familjen får många unga att rymma hemifrån, och de får inte alltid den hjälp de behöver av de sociala myndigheterna. Det står klart när den första landsomfattande kartläggningen av problemet nu presenteras, som Rädda Barnen står bakom.

Forskare vid Stockholms universitet har lett undersökningen på uppdrag av Rädda Barnen som nu vill se snabbare och mer lättillgänglig hjälp för de unga.

I Stockholm har Stadsmissionen en särskild mötesplats för unga tjejer som rymt hemifrån eller blivit utkastade.

– Inne i den öppna verksamheten kan man kliva in utan att behöva presentera sig eller behöva beskriva sina problem. Det är viktigt eftersom de unga som är utkastade eller rymmer ofta är dem som inte vågar berätta hur de har de eller försöker lösa sin situation själva. De kan sakna tillit och det är en tanke att det ska vara lätt att komma in, att trösklarna ska vara låga, säger Kristina Persson, på Stadsmissionen i Stockholm.

På mötesplatsen kan unga som rymt få hjälp och stöd med allt från att hitta ett boende till en varm kram och ett samtal. Tidiga siffror från Rädda Barnens rapport som nu presenteras har redan visat att så många som en av tio gymnasieungdomar någon gång rymt eller kastats ut hemifrån.

Nu visar det sig också att nästan hälften av dem bara var 15 år eller yngre första gången de rymde. De har istället bott hos tillfälliga bekanta, vänner eller utomhus och en femtedel av dem har saknat pengar till mat. Nästan alla som flytt hemmet gjorde det på grund av problem i familjen.

Men samhället tar inte de unga som rymt på allvar, menar Yvonne Sjöblom, forskare vid Stockholms universitet och en av dem som har lett studien.

– Det här uppbrottet ses inte av samhället som ett legitimt uppbrott. Man ser på det som att det är något som man ska kontrollera och disciplinera och att de här ungdomarna ska hem igen. Man kanske lever i familjer där man har blivit misshandlad eller pågått övergrepp. Föräldrarna kan ha missbrukproblem eller psykisk sjukdom som gör det svårt att leva i familjen, säger Yvonne Sjöblom.

Rädda Barnen vill nu se bättre och mer förebyggande arbete så att de ungas problem upptäcks tidigt och antalet som tvingas rymma minskar.

Men de vill också att alla kommuner ska erbjuda fler och mer lättillgängliga stödcentraler dit unga kan vända sig och att socialtjänstens riktlinjer ses över så att ungdomarna enklare ska kunna omhändertas och få ekonomisk hjälp att klara sig själva.

Magdalena Andersson är Moderat ledamot i riksdagens socialutskott och hon håller med om att socialtjänsten inte alltid tagit sitt ansvar.

– Om det är äldre ungdomar som omhändertas så är det oftast på grund av eget beteende. Väldigt sällan är det på grund av hemmiljön. Där har nog socialtjänsten faktiskt inte tagit sitt ansvar. Rädda barnen visar ju här faktiskt på ett samhällsproblem, som jag tycker att Socialstyrelsen borde kunna se över och se vad som gäller och hur man gör i dag, säger Magdalena Andersson, från riksdagens socialutskott.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Även forskaren Sara Högdin varit med och lett undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".