Mattias Bernhardsson
Haninge

Kommunpolitiker knivskars i ansiktet

En ledamot i kommunfullmäktige i Haninge misshandlades på söndagskvällen av, vad han själv hävdar är, ett gäng nazister. Den misshandlade politikern misstänker att misshandeln är en upptrappning av en attack som han och en vän utsattes för på lördagen efter en fredsdemonstration i Stockholm.

En lättare hjärnskakning och flera knivsår i ansiktet blev resultatet av att tre okända män gav sig på Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Mathias Bernhardsson berättar att han på söndagskvällen var på väg till en bekant i Jordbro, drygt hundra meter från kompisens bostad upptäckte han att tre män, med rakade huvuden och klädda i bombarjackor, följde efter honom. Han ringde upp sin vän och bad honom ringa efter polisen, sedan började han springa.

Utanför kompisens port, hann den första angriparen ikapp Bernhardsson, mannen var maskerad och beväpnad med en kniv. Anfallaren motade enligt Mathias Bernhardsson flera hugg mot hans ansikte och huvud.

– Jag tog tag i hans arm och försökte skydda mig, men han lyckades ändå rispa mig på flera ställen i ansiktet, berättar Mathias Bernhardsson.

Politikern lyckades knuffa omkull angriparen så att han tappade sitt vapen. Då gick man nummer två till anfall och började mota knytnävsslag mot Bernhardssons ansikte, beväpnad med ett knogjärn. Efter en mindre tumult sprang de tre männen mot en bil som stod parkerad i närheten och flydde från platsen.

Mathias Bernhardsson fördes till sjukhus med en mindre hjärnskakning och diverse sår på ansiktet.

Enligt politikern handlar attacken om en hämndaktion från en grupp nazister. Han misstänker att det är samma nazister som fotograferades på lördagen när de misshandlade honom och en vän i centrala Stockholm.

Matthias Bernhardsson hade då deltagit i en fredsdemonstration och var på väg hem, när en grupp skinskallar attackerade honom och vännen mitt framför Aftonbladets fotograf. Bilder på misshandeln publicerades i lördagens tidning och på webben.  

– Jag tror att det är samma personer, som försöker får oss att trappa ner vårt engagemang, men det kommer att bli tvärtom, nu ska vi satsa ännu mer på att motverka rasism och nazism, säger Mathias Bernhardsson.

Pablo E. Dalence
pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".