Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Foderfabrik brast i kontroll och rengöring

Jordbruksverket konstaterar i dag, fredag, att Lantmännens foderfabrik i Norrköping har brustit i de kontroller och den rengöring som ska göras i foderfabriken. I juni upptäcktes att fabriken hade levererat salmonellasmittat foder till ett stort antal svenska gårdar.
– Det vi kan konstatera är egentligen tre saker. En sak är att utrustningen kanske inte har fungerat som den är tänkt, att man alltså inte har säkerställt processutrustningen, säger Kjell Wejdemar, som är handläggare i foderfrågor på Jordbruksdepartementet. – Vi pratar också om bristande underhåll och rengöring på strategiska ställen. Vad vi menar med det är att vi inte har kunnat verifiera att man till exempel har haft instruktioner för hur man ska rengöra överallt, eller ett kvittningssystem där man kan konstatera att man har rengjort. Det är sådana saker som ligger till grund för att vi kan säga att här har det funnits vissa brister. Allvarligt i sig Än så länge vet inte jordbruksdepartementet helt säkert vad som gått fel inne på foderfabriken i Norrköping, den foderfabrik som alltså är orsaken till ett av de hittills största salmonellautbrotten i Sverige. Men man konstaterar i dagens rapport att det har slarvats med de kontroller och den rengöring som ska göras, och det är tillräckligt allvarligt i sig. Troligtvis, säger Kjell Wejdemar, har smittan kommit in via kylluften efter uppvärmningen av kraftfoderpellets. Denna uppvärmning, till 75 grader, görs just för att ta död på salmonellabakterierna. Sedan har smittan kunnat försöka sig tack vare olika produktionsstopp och att foder har blivit liggande utan att städas undan. Hemlighöll smitta Det som också kommit fram under fredagen är att Jordbruksverket velat hemlighålla resultatet av 18 andra konstaterade salmonellaprover under förra året. Det här menar verket har gjorts för att skydda enskilda företagare från ekonomisk skada. Verket hävdar också att smittan i inget fall har gått vidare ut från fabrikerna.
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".