Över hundra personer smittade av kebab

Närmare 125 personer har hittills insjuknat i salmonella efter att ha ätit kebab. Det uppger idag smittskyddsinstitutet som fått in nya fall från bland annat västkusten och Jämtland. Men fortfarande är det oklart hur omfattande smittspridningen är och många frågetecken återstår.
– Givetvis har det varit en stor press på oss med väldigt mycket kundvård, oroliga kunder även en del konsumentkontakter och mycket myndighetskontakter, säger Mikael Olai på grossistföretaget Matprodukter i Jönköping som importerat en hel del av den smittade danska fläskkarrén har tydligt märkt av oron. Bekymrade restaurangägare ringer och berättar att kunderna inte vågar köpa kebab längre. Det har lett till att Matprodukters omsättning närmast halverats på några dar. Trots att grossistföretaget själva inte begått några som helst fel och trots att fler levererat samma parti har man fått ta stöten, säger Mikael Olai. – Vi har varit lite förvånad av hanteringen från myndighetssidan. Det har varit så stark fokus just på vårt företag när myndigheterna vet att det finns flera grossister i Sverige som hanterar danskt fläskkött. Fortfarande är det oklart hur stor smittan egentligen är. Runt om i kommunerna pågår nu jakten på den danska fläskkarrén som ska kontrolleras, men Peter Brådenmark på Livsmedelsverket är idag inte ens helt säker på att det verkligen är smittkällan. – Mycket pekar på att det är den här fläskkarrén som är ursprunget, men vi är inte hundra procent säkra. Men finns det andra alternativ egentligen med den spridningen det fått? – Mycket pekar på att det är den danska fläskkarrén, men vi vill inte utesluta att det kan vara andra ingredienser i det här. Det som komplicerar spårningsarbetet är att salmonellatesterna inte är hundraprocentiga och att det samtidigt finns många olika smittvägar. Kryddblandningar som tillförs köttet eller dåligt rengjorda skärbräden kan teoretiskt sett vara orsaken. Om alla hygienregler följs så ska ingen behöva bli sjuk, även om köttet skulle vara smittat. – Att garantera 100 procent är svårt när det gäller bakterier. Men om man gör det på ett mycket korrekt sätt eliminerar du riskerna, säger Peter Brådenmark. Skulle du själv våga äta kebab idag? – Ja jag skulle våga äta kebab idag.
Daniel Rundqvist i samarbete med SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".