EU-revisorer vill minska exportstöd

EU:s revisionsrätt kritiserar nu exportstödet till unionens bönder. Enligt en färsk rapport är exportstödet i många fall mycket större än vad som motiveras av prisskillnaderna mellan EU och världsmarknaden.
I vintras väckte det stor uppmärksamhet när det visade sig att den svenska bondekooperationens, LRF:s, företag med ekonomiskt stöd från EU:s skattebetalare vräkte ut sitt överskott av mjölkpulver över Dominikanska republiken och i och med det berövade de dominikanska bönderna deras inkomster LRF försvarade sig med att så går det till, det är EU:s jordbrukspolitik. EU:s bönder producerar mycket mer jordbruksprodukter än vad som går åt inom EU. Betalar med skatten För att bli av med överskottet på socker och spannmål och kött och mjölkprodukter exporteras det till länder utanför EU. Men eftersom världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter är mycket lägre än priserna inom EU tvingas skattebetalarna i EU gå in och betala EU:s bönder mellanskillnaden i pris, det vill säga deras förluster på det som exporteras. Det handlar om ett skattestöd på långt över 30 miljarder kronor om året. EU:s sockerexportörer till exempel får ett bidrag från skattebetalarna som är dubbelt så högt som det faktiska sockerpriset på världsmarknaden. Större än prisskillnaden EU:s revisionsrätt i Luxembourg säger nu i en färsk rapport att det skattefinansierade exportstödet till bönderna i många fall är mycket större än vad som motiveras av prisskillnaderna mellan EU och världsmarknaden. Revisorerna är ytterst kritiska till hur kommissionen bestämmer storleken på bidragen. Det saknas riktlinjer, man är inkonsekvent och kontrollen av hur beräkningarna går till är dålig, i den mån den alls förekommer.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".