Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kubafångar vägrar resa hem

En rad länders regeringar förhandlar med USA om att deras medborgare ska släppas från det amerikanska fånglägret på Guantanamobasen på Kuba. I Ryssland har det här lett till att en mor vänt sig till massmedia med en vädjan om att sonen ska slippa åka hem, för att undgå de usla ryska fängelserna.
Ryskan Amina Khasanovas son är en av de drygt 600 personer som den amerikanska militären grep efter talibanregimens fall i Afghanistan. Med flyg fördes fångarna till Kuba och spärrades in på den amerikanska militärbasen. Från början sattes Guantanamofångarna i ståltrådsburar, vilket väckte häftiga internationella protester. Men förhållandena har förbättrats för dem som sitter inspärrade i militärlägret, och efter internationella påtryckningar har nu de första fångarna börjat släppas. Ökända fängelser Amina Khasanovas son Andrei är en av åtta ryssar som internerats på Kuba av den amerikanska militären. Till tidningen Gazeta säger Khasanova att förhållanden på Kuba är mycket bättre än i de ryska fängelserna. Hon säger att hon är livrädd för att sonen ska föras hem till en av de ökända ryska anstalterna. Mord, misshandel, våldtäkter och grasserande tuberkulosepidemier är några av de avskräckande vidrigheter som präglar dagen i ett ryskt fängelse. Khasanovas son Andrei har skrivit till modern och sagt att han behandlas väl på Kuba. Enligt tidningen skriver han i brevet till modern att förhållandena på Guantanamo är bättre än på ett ryskt sjukhem. Väckte förvåning Samma rädsla för att skickas hem har också fyra fångar från Kazakstan avslöjat för sitt lands myndigheter. När säkerhetstjänsten från Kazakstans nya huvudstad Astana besökte kvartetten i lägret fick de till sin stora förvåning höra att fångarna inte alls ville hem. De fyra kazakerna har inte velat ange några skäl till sin vägran. Men sannolikt spelar också i detta fall oron för att hamna i ett lokalt fängelse en väsentlig roll. Dessutom har säkerhetspolisen i Kazakstan, som är den största av de före detta sovjetrepublikerna, arbetsvanor och handlingsmönster med rötter i Sovjetepoken. Annan version Säkerhetsmännen från Kazakstan hade sin egen version när de kom hem efter samtalen med fångarna i Kubalägret. De fyra har blivit hjärntvättade av talibanerna, sa chefen för styrkan till en tidning i Astana.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".