Afghanistan

Ny strategi måste inkludera fler länder

USA:s president Barack Obama har lättat på förlåten för en ny strategi för att vinna kriget mot talibanerna i Afghanistan.

Den nya strategin ska presenteras de närmaste dagarna och innebär enligt Obama en större satsning på ekonomisk utveckling. Men enligt analytiker måste hela regionen och särskilt Pakistan vara med i strategin.

Ingen stabilitet i det ena utan stabilitet i de andra, säger den amerikanske Afghanistanexperten Marco Vicenzino. Med det menar han ingen stabilitet i Afghanistan, oavsett hur mycket som satsas militärt och civilt, om det inte är stabilt i omgivningen, viktigast i Pakistan.  

Där är talibaner och andra militanta grupper och nätverk också på frammarsch, militärens lojaliteter oklar och den politiska ledningen svag. 

Ingredienser, säger den amerikanske analytikern Vicenzino, för katastrof. 

Såväl FN som internationella Röda Korset varnade i förra veckan för att säkerheten och den humanitära och politiska situationen i Afghanistan fortsätter att förvärras. 

Andra, som den pakistanske författaren Ahmed Rashid, säger att det börjar se ut som innan Sovjet fick ge upp och att USA och Nato riskerar samma nederlag. 

Den nya amerikanska administrationen, som ärvt Bush-regeringens alla missgrepp, bör enligt ansedda Crisis Group nu åtminstone veta vad den inte ska göra. 

President Obama sa i går söndag att främsta målet fortfarande är att förhindra al-Qaida att attackera amerikanska intressen, men att det också är viktigt att hjälpa Afghanistan att stå på egna ben och att USA har en ”exit strategy”, en väg klar att dra sig ur. 

Det kanske inte var så klokt, enligt den Sverigebesökande Marco Vicenzino. För om afghaner får för sig att USA planerar för att ge sig av, ser de historien upprepas, de lämnas åt sitt öde - och åt talibanerna. 

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista