Campingtrend gynnar husvagnstillverkare

Även i år räknar landets campingplatser med en rekordsommar, eftersom allt fler svenskar väljer att inte åka utomlands på semestern. Trenden har inneburit ett lyft för husvagnsförsäljningen och flera av tillverkarna planerar nu att utöka produktionen för att möta efterfrågan.
Peter Johansson från Kumla håller just på att packa ihop sin husvagn på Rosenlunds camping vid Vätterns strand i Jönköping, efter några veckors rundresa i Sydsverige. För honom är husvagn det naturliga semesteralternativet. – Man kan åka vart man vill. Man är inte så beroende av vädret som om man hade haft båt. Man kan ju fara runt och ha sjötomt varje dag om man vill. Så det är ju fritt, säger han. Ökad nyregistrering Allt fler svenskar gör uppenbarligen som Peter Johansson. Hittills i år har nyregistreringen av husvagnar ökat med sju procent och ännu bättre är utvecklingen för husbilar. Alf Ekström är vd för marknadsledande Kabe med säte i Tenhult utanför Jönköping, som hittills i år ökat försäljningen med 10 procent. – Den har utvecklats positivt för vår del och det har den ju gjort för hela husvagnsbranschen. Vi planerar att öka produktionen med 10 procent nästa år, säger han. Så den här fabriken i Tenhult räcker inte till för att klara efterfrågan just nu? – Nej, med den målsättningen vi har, att fortsätta höja våra volymer på fabriken, så räcker den inte till, säger Alf Ekström. Även exempelvis Polar i Dorotea planerar nu att bygga ut och nyanställa för att möta den ökade efterfrågan, som hänger samman med att allt fler svenskar väljer att semestra på hemmaplan. Som Ekot tidigare berättat räknar campingen med en rekordsommar eftersom så många svenskar drar sig för att åka utomlands. Ser det som investering En ny vagn kostar oftast över 200 000 kronor, men enligt Alf Ekström på Kabe skrämmer det inte kunderna. – I stället för att man investerar pengar eller konsumerar en resa så investerar man i en husvagn, som man kan utnyttja hela året i stället för att förbruka alla pengar på att resa en vecka under sommaren. Tror du att trenden håller i sig? – Ja, jag tror att den fortsätter. Det är mycket barnfamiljer i dag som kommer in och köper de billigare fabrikaten. Det här kommer att hålla i sig, ja, säger Alf Ekström. Camparen Peter Johansson från Kumla, med sin fyra år gamla husvagn, är i alla fall inte trött på att se Sverige. Någon dragning till utlandsresor har han inte, säger han. – Nej, det tycker jag inte. Det finns så mycket fint i Sverige. Det är mycket att åka runt och titta på innan man kan Sverige. Och nu bär det hemåt? Nu ska vi åka hem och titta om huset är kvar. Klippa gräset, kanske, hehe. Med lie, säger Peter Johansson.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".