Motståndare möts i gathörnet

Ett speciellt gathörn i Jerusalem är varje fredag sedan 15 år tillbaka scenen för två skilda grupper av demonstranter, med två skilda budskap. Här möts de som kämpar för ett stor-Israel och de som stöder tanken på en palestinsk stat. Demonstranterna försöker överrösta både trafikbullret och varandra med sina paroller.
På vardera sidan av en trafikerad gata i Jerusalem står två olika grupper med stora handskrivna plakat och försöker skrika ut sina slagord till dem som står på andra sidan, slagord som drunknar i trafikbruset. På en refug mitt i gatan står Rom och några andra religiösa judar. De protesterar mot den amerikanske presidenten George W. Bush och hans politik. Rom och de andra högerextrema israelerna är mot en palestinsk stat, vilket den USA-ledda fredsplanen har som mål. ”Bara en judisk stat” Palestinierna kan flytta till Jordanien, hävdar Rom. Jordanien är en palestinsk stat, påstår han först. Sedan säger han att det i alla fall finns tillräckligt många arabstater som kan husera palestinierna, men bara en judisk stat. Därför ska palestinierna ut. På andra sidan av den hårt trafikerade gatan håller en hop från olika israeliska fredsrörelser sina plakat i vädret. Som mest brukar vi vara ett 80-tal personer som möts här samma tid varje fredag, berättar Sam Fried. Jag har kommit varje fredag i åtta år, berättar han, och tillägger sedan att det inte är så mycket. Han där på andra sidan gatan har varit med mycket längre. Utan framgång Yoshua Dojev har stått vid gathörnet utanför Kings Hotel varje fredag i 15 år, för att kämpa för ett Storisrael. Helt utan framgång, skrattar han, men jag tänker fortsätta tills vi segrat. Sam Fried berättar att det tidigare förekom våldsamheter mellan de båda grupperna. Men de andra är helt okej, säger han. Vi brukar ge dem vatten när de behöver. De är bara missledda, förklarar Sam Fried. Pessimistisk om fredsplan Han tror inte att USA kommer att kunna ro fredsplanen i hamn utan mer hjälp från EU-länderna. Det enda raka att sätta press på Israel är om EU-länderna inför handelssanktioner, säger han. Sam Fried tror knappast heller att den israeliska regeringen verkligen tänker göra några kännbara eftergifter, som att riva bosättningar och flytta muren eller stängslet från palestinsk mark till 1967 års gränser. Det är den enda vägen till fred, och det vet alla, säger han. Extremism på båda sidor Han menar också att det finns många palestinier som inte vill acceptera den israeliska staten. Vi har tyvärr extremister på båda sidor, som är mer intresserade av att sörja sitt tragiska förflutna än att skapa fred, säger Sam Fried.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".