Lågkonjunkturen slår mot landstingen

Landstingens skatteintäkter minskar som en följd av lågkonjunkturen. Samtliga landsting kommer i år att ha mindre pengar än vad man räknade med när årets budget lades, visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

I Jämtlands läns landsting finns redan ett sparprogram, nu måste läkarna prioritera resurserna ännu hårdare säger Sara Sehlstedt som är vice ordförande i läkarföreningen i Jämtland.

– Vi vill ju hjälpa dem som är svårast sjuka och har störst besvär i första hand. Och det är naturligtvis en prioritering som alla kan ställa upp på, sedan hur man efterlever det i praktiken är en svårare fråga. Det kanske blir besvärligare får vissa patientgrupper där man är van av att få en viss behandling eller en viss utredning.   

I Jämtland finns det ett tydligt prioriteringsprogram där resurser ska tas från de mindre sjuka och ges till de mer sjuka. De med lättare besvär får helt enkelt vänta, det handlar mycket om att fler får nöja sig med öppenvård i stället för sjukhusvård och allmänläkare i stället för specialister. Att skatteintäkterna nu viker gör att prioriteringarna blir ännu snävare och att det även kan bli fråga om uppsägningar.

Enligt den enkät som Sveriges Radio har gjort kommer samtliga landsting i år att ha mindre pengar än vad man räknade med i budgetarbetet i höstas. 16 av de 20 landstingen kommer att börja minska på personalen i år.

Den allmänna uppfattningen är att 2009 fortfarande är okej och att den stora svackan kommer nästa år.

Skiljelinjen går mellan landsting som redan hade en ansträngd ekonomi och som hamnar i ännu större problem och de landsting som trodde att de var på väg in i 2009 med ett överskott. Så var det för Östergötlands läns landsting säger ekonomidirektör Mikael Borin.

– Hela det positiva resultat som landstinget hade budgeterat för 2010 försvinner, så nu har man i princip ett nollresultat jämfört med de 200 miljoner kronor som man hade budgeterat från början.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

I samarbete med SR Jämtland och SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista