Amnesty:

Vanligt med förnedrande avrättningar

Förra året avrättades minst 2 390 människor runt om i världen, uppger Amnesty International i sin årliga rapport om dödsstraffet. Men det är inte bara avrättningarna i sig som Amnesty vänder sig mot utan också tillvägagångssättet.

– Dödsstraffet är inte förbjudet, men det finns förbud mot att göra det så förnedrande och så grymt som möjligt. I väldigt många fall behandlas man väldigt förnedrande fram till dess att man avrättas, säger Elisabeth Löfgren på svenska Amnesty.

Behnam Zare dömdes 2005 15 år gammal till döden för ett knivmord. Den 26 augusti förra året avrättades han på en fängelsegård i Iran, utan att hans föräldrar eller advokat fått veta att avrättningen skulle ske.

I Vitryssland avrättades i januari förra året en morddömd man, och än i dag har familjen inte fått veta var han ligger begravd.

I Japan där 15 människor avrättades förra året får man inte veta att man ska avrättas förrän samma dag, och de anhöriga underrättas först efter avrättningen. Verkliga fall bakom siffrorna i förra årets statistik.

Sett till antalet avrättningar var det en kraftig ökning förra året, omkring 1 000 fler än året innan, och det förklaras med att Kina för två år sedan gjorde tillfälligt stopp i avrättningarna för att Högsta domstolen skulle granska alla dödsdomar. När domstolen var klar med sin genomgång var det fritt fram för avrättningar igen, och därmed steg antalet avrättningar snabbt.

Över 70 procent av världens alla avrättningar skedde i Kina. Minst 1 718 människor avrättades där, men det kan vara fler eftersom Kina är ett av det länder som inte låter offentliggöra alla avrättningar. Förutom Kina är Iran, Saudiarabien, USA och Pakistan de länder som avrättar flest, tillsammans står de för över 90 procent av alla avrättningar.

Men det finns också positiva signaler i Amnestys rapport, för i de 59 länder som har kvar dödsstraffet verkställdes avrättningar inte ens i hälften.

– Antalet länder som avrättar är inte så många, det är 25 av alla världens länder. Antalet länder som har avskaffat dödsstraffet ökar för varje år, och vi ser att det i år är 138 länder som inte har kvar dödsstraffet, säger Elisabeth Löfgren.

Amnesty tycker sig ha fått större hjälp av opinionen i sin kamp mot dödsstraff, i USA debatteras det mer nu, särskilt efter flera uppmärksammade fall där fångar som suttit många år i dödscell plötsligt kunnat frias med hjälp av DNA-bevis. Frågan är då hur många oskyldiga som fortfarande sitter i dödscell och hur många oskyldiga har avrättats.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista