Vill ha en öppen debatt.
Sverigedemokraterna

Partisekreteraren är öppen för dödsstraff

Trots att Sverigedemokraterna har avskaffat kravet på dödsstraff i sitt partiprogram, är ändå Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder öppen för att dödsstraff ska kunna införas.

– Jag kan väl ha en annan uppfattning i den frågan, men framför allt handlar det om att jag efterlyser en öppen debatt i frågan om och kring dödsstraff, säger Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

För tio år sedan tog Sverigedemokraterna bort kravet på dödsstraff ur sitt partiprogram. Men i boken ”Sverigedemokraterna in på bara skinnet” som kommer ut i april, skriven av Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio, berättar partisekreteraren Björn Söder att han fortfarande anser att människor som har dödat någon ska kunna dömas till döden.

Han motiverar det med att ”en människa som har tagit livet av en annan människa, om det inte finns förklarliga skäl, har också förverkat sin rätt att åberopa rätten till liv”.  

Men Björn Söder är noga med att det är hans privata uppfattning. I sin egenskap som partisekreterare står han bakom partilinjen.

– Jag stöder partiets hållning i den frågan i dag, säger han.

I Sverige avskaffades dödsstraffet i fredstid redan 1921 och i krigstid 1972. Men enligt de mätningar som Göteborgs universitet gör i den så kallade SOM-undersökningen av svenskarnas attityder svarade ändå 18 procent av de tillfrågade att de är för att införa dödsstraff för mord, när frågan senast ställdes för ett par år sedan.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att han har svårt att se att en förtroendevald moderat skulle kunna behålla sin post om han eller hon privat var för dödsstraff.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan är inne på samma linje.

– Jag har svårt att se hur det skulle kunna gå till att så otroligt centrala företrädare hade en sådan stark uppfattning i en fråga som handlar om liv och död, säger Ibrahim Baylan.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".