Tysk järnväg ännu inte återställd

Nu i dagarna är det ett år sen floderna Elbe och Mulde svämmade över och la delar av sydöstra Tyskland under vatten. I Dresden i delstaten Sachsen fick tågstationen stänga när vattnet gick upp över strålkastarna på loken. Ännu efter ett år har all tågtrafik inte kommit igång i regionen.
Titta här, den här gamla smalspårsträckan blev nästan helt förstörd under översvämningen för ett år sedan. Allt, broar, spår, allt utom tre små stationer, berättar Carsten Zäumer på den tyska järnvägen Deutsche Bahn. Han är ansvarig för alla stationsbyggnader i regionen och han pekar på en karta. Den här sträckan förstördes, och den här bron, här finns bara ett spår, och så vidare. Mycket är gjort, men fortfarande märks såren. Bussar trafikerar många sträckor, och först i slutet av det här året kommer allt att vara återställt. Fylldes av vatten Vi står på Dresdens centralstation, som är navet i järnvägsnätet i delstaten Sachsen i sydöstra Tyskland. Den 13 augusti förra året steg floderna Elbe, Mulde och Weisseritz så kraftigt och så snabbt att den vackra tågstationen fylldes av vatten. Järnvägsbroar knäcktes som tandpetare när vattenmassorna drog fram och över 400 km järnvägsspår förstördes. Sammanlagt skadades över 200 tågstationer i regionen. Deutsche Bahn räknar med att notan efter översvämningen hamnar på närmare 10 miljarder kronor. Fått en del ersättning Vi håller på att förhandla just nu om hur stor ersättning vi kommer att få från den tyska statens högvattensfond, säger talesmannen Kai Friedländer. Men vi har fått ersättning för det mesta. Utan det hade vi kunnat lägga ner järnvägstrafiken i Sachsen. Det hade inte gått, säger han. Carsten Zäumer berättar om de bilder han möttes av när han kom till jobbet den där dagen. Hur vattnet forsade ut som ett vattenfall genom stationsbyggnadens dörrar på ena kortsidan. Redn för sent Det enda jag kunde tänka var ”Herregud, jag måste göra något. Det här är mitt ansvar”, men det var redan för sent, säger han. När jag kom in hade det sista tåget gått och de som stod kvar stod i vatten upp till strålkastarna på loken. Carsten Zäumer går bort till en av väggarna i ankomsthallen och pekar på en vit kritrand. 13 augusti 2002, står det bredvid. Titta här, det räcker till bröstet på mig, säger han och ställer sig intill. Du kan ju bara tänka dig vad det här vattnet ställde till med.
Therese Larsson, Ekots utsända i Tyskland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".