WTO spår rekordras för världshandeln

Världshandelsorganisationen, WTO, räknar med att världshandeln under år 2009 kommer att minska med hela nio procent, den kraftigaste minskningen sedan andra världskriget.

– Den globala efterfrågekollapsen till följd av den största ekonomiska nedgången på årtionden kommer att driva ned handelsvolymerna med ungefär 9 procent under 2009, skriver WTO i sin senaste prognos.

I-ländernas export kommer enligt WTO i år att falla med 10 procent, medan u-länderna får en minskning på 2-3 procent.

– Regeringarna måste undvika att förvärra det dåliga läget genom att återgå till protektionism”, skriver WTO-chefen Pascal Lamy.

WTO tror emellertid inte att årets våldsamma minskningstakt kommer att bestå särskilt länge, och skriver att så stora nedgångar som vi har sett den senaste tiden inte kommer att fortsätta. 

Tyskland behöll sin förstaplats bland världens exportländer även under 2008 medan USA är i särklass största importland. Sverige var världens 24:e största exportör, åtta i EU, och 26:e största importör, tia inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".