Få väljer kortaste vårdkön

Den som står i vårdkö till en höftledsoperation kan ta tåget till en annan ort och korta kötiden. Den här möjligheten, som kallas det fria vårdvalet, finns sedan årsskiftet i alla Sveriges landsting. Men trots att vårdköerna är långa på många håll i landet söker sig få till orter med kortare kö för att få operationen gjord snabbare.
Bara knappt fyra procent av vårdkostnaderna gäller vård där patienten åkt till ett annat landsting. I Sävar utanför Umeå bor Olga Österlund. Hon har väntat i nästan fyra år på att få sitt knä opererat. – Jag tycker att det är orimligt. Det är lång tid att vänta om man har mycket ont och besvärligt, säger hon. Hur märks det i vardagen att du har ett dåligt knä? – Jag får tänka mig för när jag går. Det känns ostadigt. Trappan är svår. Att rensa ogräs är svårt, och sådana där saker där man ska använda ben och rygg mer. Det är besvärligt, säger Olga Österlund. Olga Österlund är patient på sjukhuset i Umeå, där man har en av landets längsta köer till knäledsoperation. Den som i dag hamnar längst bak i kön får räkna med mer än tre års väntan på sin tur. Kort kö tio mil bort Men så långa är inte köerna på alla håll i landet. Bara tio mil söder om Umeå, i Örnsköldsvik, är väntetiden på en knäledsoperation kortare än ett halvår, enligt Landstingsförbundets statistik. I Stockholm är kötiden bara några veckor. Trots det är det få som faktiskt åker iväg och gör sin operation någonstans där kön är kortare. I till exempel Västerbottens län, där Olga Österlund bor, står mer än 1 000 personer i kö till olika ortopediska operationer. Ändå har, hittills i år, bara 40 av dem sökt sig till andra delar av landet för att få snabbare vård. Inte informerad Olga Österlund har inte fått någon information om att hon skulle kunna få operationen gjord någon annanstans. – Jag har inte fått någon information om det. Ingenting. Så ingen har talat om för dig att du kan åka till Stockholm och få operationen gjord inom några veckor? – Nej, ingen har berättat det. Ja, frågan är varför informationen inte går fram. I Västerbotten är det den enskilda kliniken som ska upplysa patienterna om möjlighet. Men de ska också betala. – Det ligger i direktiven att de olika klinikerna ska informera om att den här möjligheten finns. I det här fallet ortopedkliniken i Umeå, säger landstingsrådet i Västerbotten socialdemokraten Levi Bergström. Hur lämpligt är det att de som förlorar pengar på det också är de som ska sköta informationen? – Ja, vi tycker att det är lämpligt, att det är så man ska göra. Vilken risk finns det att man inte informerar för att man inte vill förlora pengar? – Den risken tycker jag inte att man ska diskutera. Ortopedkliniken är till för Västerbottens patienter och vi har gått ut med direktiv att de ska informera om detta. Vi får nu uppmärksamma dem på nytt på detta, säger Levi Bergström.
Jonas Eriksson, P4 Efter Tolv
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".