"Oberörbar" utmanar i indiskt val

Nästa månad går världens största demokrati - Indien - till val. Det styrande kongresspartiet hoppas kunna behålla regeringsmakten, men det finns en mängd utmanare och utgången är oviss.

En av de mest överraskande utmanarna om premiärministerposten är 53-åriga Mayawati, ledare för jättedelstaten Uttar Pradesh. Mayawati, som bara använder ett namn, är också en ikon för Indiens daliter, de längst ner på kastskalan.

Det är Mayawati som valtalar framför mig just nu. Partiledaren som rör om ordentligt i indisk politik. Inte nog med att Mayawati är kvinna, hon är dalit också. Representant för Indiens lägsta kaster.

Maywati har redan blivit guvernör för Indiens största delstat, Uttar Pradesh, och nu har hon siktet inställt på att bli nästa premiärminister.

74-åriga Jaya, en nästan svarthyad senig dam i sliten sari, sitter och lyssnar på det här valmötet, hon säger att hon tänker rösta på Mayawati för att Mayawati är kvinna, och för att Mayawati vill hjälpa alla fattiga i Indien som saknar både mark och hem.

Mayawati är kontroversiell, en del säger att hon är lika korrupt som många andra politiker. Men en aktivist här, kristne daliten Roy Mohan, säger att sådan kritik kommer från det högkastiga etablissemanget. Ett etablissemang som han säger under moderna Indiens 60-åriga historia inte gjort mycket för de hundratals miljoner fattiga.

På senare år har kampen om regeringsmakten i Indien stått mellan det sekulära kongresspartiet och hindunationalistiska BJP.

Men årets val är omöjligt att förutspå, en uppsjö regionala partier spelar en växande roll, och växlande allianser gör att utgången är högst oviss. En del experter tror att kongresspartiet kommer att kunna fortsätta regera efter valet. Andra tror att Mayawati har en klar chans att chocka etablissemanget och bli Indiens första ”oberörbara” premiärminister.

Nils Horner, Thiruvananthapuram, Indien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista