USA-börser som pekar uppåt ger hopp

Börserna i USA steg kraftigt igår efter att Obamaregeringen presenterat en mer detaljerad plan över hur de amerikanska bankerna ska börja låna ut pengar igen. Och börserna har nu stigit så många dagar i rad att vissa experterna har börjat tro på en mer långsiktig vändning.

De amerikanska börserna har nu stigit i nästan två veckors tid, efter att under årets första månader rasat från en redan låg nivå. Så många amerikanska finansanalytiker och ekonomiska bedömare diskuterar nu huruvida vändpunkten har kommit och finansskribenten Ben Stein sa i CNN, att även om det kanske är för tidigt att säga, så brukar vändningen komma när man minst anar det.

Även om finansminister Timothy Geithner inte ville dra för stora växlar på börsstegringen igår så måste det ha kommit som en lättnad för den på senare tid hårt pressade finansministern att både New York och Nasdaqbörsen steg med nästan 7 procent vardera efter det att han presenterat fler detaljer i den plan som ska göra att det krisdrabbade amerikanska bankerna kan sälja av sina dåliga tillgångar så att utlåningen i USA kan sätta fart igen.

– För att vår ekonomi ska börja rulla igen så måste vi få investerare och banker och ta risker igen, sa finansminister Geithner i en intervju med tv-bolaget CNBC.

En anledning till den kraftiga börsuppgången var sannolikt upplägget i bankplanen där regeringen tar de största riskerna och finansbolagen kan tjäna stora pengar när de uppköpta tillgångarna stigit i värde på sikt.

– De privata aktörerna kommer kunna tjäna enorma pengar på det här, säger till exempel finansskribenten Ben Stein.

Börserna steg också så kraftigt igår eftersom nya siffror visade att husförsäljningen i USA vände uppåt igen under februari månad, något som var överraskande för de flesta. Men även om de börserna nu stigit under en viss tid så manar experterna till försiktighet.

– Det är inte läge att bli mallig ännu, låt oss inte anta utan hoppas att det är vändningen, sa finansmannen Ric Edelman till CNBC.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista