Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tunga näringslivstoppar säger ja

Publicerat lördag 9 augusti 2003 kl 17.13
Lite mer än en månad före folkomröstningen om Sverige ska införa euron och fullt ut delta i den europeiska monetära unionen EMU träder två tunga företrädare för svenskt näringsliv fram och tillkännager att de kommer att rösta ja den fjortonde september, nämligen Hennes och Mauritz styrelseordförande Stefan Persson och Axfoodkoncernens styrelseordförande Antonia Axelsson Johnsson.
Antonia Axelsson Johnsson, Axfoodkoncernens styrelseordförande och ägare, motiverar sitt beslut med flera typer av argument. – Mina tre argument är av tre slag. Det är ekonomiska argument, politiska argument och sist och kanske också viktigast emotionella, känslomässiga argument. Med samma valuta inom Europa kommer det att bli enklare och smidigare, med lägre avgifter, och därmed blir det naturligtvis på sikt en bättre och smidigare och förhoppningsvis också billigare handel, säger hon. Fick tänka länge Antonia Axelsson Jonsson har precis svängt in på parkeringen utanför livsmedelskoncernen Axfoods Hemköpsbutik i Upplands Väsby, i närheten av där hon bor. Hon förklarar att hon fick tänka många varv innan hon bestämde sig för att rösta ja den fjortonde september. Hon tillkännager sitt beslut samma dag som organisationen Ja till Europa presenterar en rapport om prisutvecklingen i euroländerna sedan valutan infördes i området. Enligt rapporten, som grundar sig på uppgifter från den europeiska statistikmyndigheten Eurostat, finns det ingenting som tyder på generella prishöjningar, även om billiga vardagsvaror har ökat något mer i pris än dyra sällanköpsvaror. Svenska priser har sjunkit Prisnivån i Sverige har enligt rapporten sjunkit kraftigt sedan Sverige gick med i EU. Före inträdet låg priserna 40-50 procent över EU-nivån. Denna skillnad hade förra året minskat med 20 procent. Antonia Axelsson Johnsson tror att prispressen kommer att fortsätta om Sverige går med i valuta- och växelkurssamarbetet EMU. – Det är ju många som oroar sig för att det ska bli smyghöjningar av priserna. Jag tror att det kommer att bli precis tvärtom. Jag tror att vi kommer att få en successiv, långsamt nedåtgående prisnivå med prissänkningar, säger hon. Inga garantier Antonia Axelsson Johnsson välkomnar den årsgamla överenskommelsen mellan regeringen, handeln och restaurangbranschen om att hålla priserna nere efter ett ja i folkomröstningen. Men även om hon även på sikt tror på sjunkande priser vill hon inte lämna några garantier. – Garantier kan väl ingen företagare någonsin lämna. Men vi är beredda att stödja den här överenskommelsen om att det inte ska bli några smyghöjningar.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".