Mugabe förbjuder pengahamstring

Zimbabwes president Robert Mugabe undertecknade på lördagen en lag som förbjuder befolkningen att samla på sig pengar. Lagen införs för att försöka råda bot på den akuta brist på sedlar som råder i landet.
Från och med måndag kommer den som ertappas med att hamstra pengar att straffas. Det sa Zimbabwes finansminister när han idag presenterade den nya lagen. Han sa dock inte om straffet kommer att bestå av böter eller fängelse, eller hur många sedlar man får ha i plånboken utan att det klassificeras som hamstring. Akut läge Lagen antogs av presidenten utan att först gå via parlamentet, eftersom läget är så akut, sa ministern, och akut är det verkligen. Efter åratal av ekonomiskt vanstyre är inflationen nu 370 procent. På svarta marknaden är priserna sju gånger högre än de var för ett år sedan. Anledningen är bland annat bristen på mat sedan presidentens jordfördelningsprogram slagit sönder det viktiga jordbruket. Den hysteriska inflationen har gjort att centralbanken helt enkelt inte har hunnit trycka nya sedlar i samma takt som mer pengar behövs. Nu råder alltså akut brist på sedlar, framförallt i den högsta valören, 500 zimbabwiska dollar. En 500-dollarlapp är i dag värd ungefär en krona på svarta marknaden. Resecheckar som valuta Tidigare har regeringen förbjudit folk att ta ut mer än motsvarande tio kronor om dagen från sina bankkonton och i fredags introducerades resecheckar som en kompletterande valuta i landet, allt för att försöka lindra sedelbristen. Landets banker ställer sig frågande till dagens nya lag. De visste inte att den var på gång. En banktjänsteman säger till nyhetsbyrån AP att han inte förstår hur lagen ska kunna tillämpas. De styrande har panik, det här är bara en fars från regeringens sida, säger han.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".