Irakiska laboratorier tillverkade ballonggas

De mobila laboratorier som USA hittat i Irak skulle inte användas till produktion av biologiska vapen. Det säger det amerikanska försvarets egna experter, och det går stick i stäv med vad det officiella USA hävdar.
USA har haft mycket svårt att hitta spår av massförstörelsevapen i Irak. De två mobila laboratorierna, som var inbyggda i långtradare, har varit ett av USA:s mycket få handfasta bevis för att Irak ägnade sig åt produktion av förbjudna vapen. Kanske det enda. Nu verkar det som om de bevisen bokstavligen går upp i luft. Gas till väderballonger En majoritet av det amerikanska försvarets egna experter, som nu undersökt laboratorierna, hävdar att det mest sannolika är att de användes för att tillverka vätgas för väderballonger, som sedan användes i artilleriskjutövningar. Det råkar vara vad den irakiska sidan hela tiden hävdat. Experterna har kommit till den slutsatsen efter att ha studerat den utrustning som laboratorierna hade. CIA och det amerikanska försvaret sa så sent som i maj i en officiell rapport att laboratorierna skulle användas för att tillverka förbjudna biologiska vapen. Att den slutsatsen strider mot vad de egna specialisterna kommit fram till, säger man nu beror på att expertgruppen inte var färdig med sitt arbete i maj och att deras bedömningar därför inte kunde tas med i rapporten. Andra källor CIA och Pentagon baserade sina slutsatser på en rad andra källor, hävdas det. Det har länge varit känt att det rått oenighet bland experterna om vad laboratorierna skulle användas till. Det nya med dagens uppgifter, som publiceras i tidningen New York Times, är att det nu sägs att en majoritet av försvarets experter menar att laboratorierna skulle användas till att tillverka vätgas. Håller fast Talesmän för CIA och Pentagon säger att de håller fast vid sin tidigare bedömning. De medger dock att det kan finnas anledning att skaffa fram mer information i ljuset av de nya uppgifterna.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".