V vill bryta löfte om minimalt underskott

Om det blir ett nej till EMU i höstens folkomröstning vill vänsterpartiet att Sverige drar sig ur löftet om att följa EMU-ländernas krav på minimala underskott i de statliga finanserna.
– Det kan finnas extrema situationer där ett land kan behöva låna mer pengar. Vi vill ju helst att man ska ha ett överskott, naturligtvis, och det har vi i dag också. Men hela den här tanken på att vi behöver en överförmyndare som står över svenska folket och riksdagen i den ekonomiska politiken vänder vi oss emot, säger Jonas Sjöstedt, ledare för vänsterpartiets nej-kampanj. – Vi samarbetar gärna, men vi behöver ingen som bestämmer åt oss. Men tror du verkligen att de andra EU-länderna skulle gå med på att vi förhandlade oss så långt tillbaka, till och med längre tillbaka än vad Storbritannien har lyckats med? – Det återstår ju att se om det är på det sättet. Men samtidigt är det ju väldigt tungt att komma till förhandlingsbordet med ett tydligt nej i folkomröstningen. Vid valupptakten utbildade Jonas Sjöstedt sina valarbetare i att argumentera för att ett ja i folkomröstningen även innebär att Sverige öppnar för att låta vår sociala politik påverkas. – Ser man på de direktiv som EU:s centrala organ ger till EMU-länderna om hur de ska sköta sin ekonomiska politik, så består de till väldigt stor del av krav på att man ska försämra välfärdssystemen, säger Jonas Sjöstedt. Men de kraven är ju inte bindande? – Det är riktigt. Ibland trotsar länder kraven, till exempel har ju Finland höjt a-kassan, vilket man var missnöjda med i EU. Men vad det här visar är ju bara den press som vi nu kommer att utsättas för och att den blir tyngre just för att man går in i valutaunionen. Du menar att Bosse Ringholm inte skulle palla grupptrycket i finansministerrådet när de vill att man ska göra på ett visst sätt? – Nej, det är ändå så att om man utfärdar förhållningsorder, så att säga, till de olika länderna, så byggs det upp ett tryck på att de ska följa dem. Är det dessutom så att vi har mer än tre procent i underskott kan de faktiskt straffa oss med böter om vi inte gör det, säger Jonas Sjöstedt.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".