USA förstör egna kemvapen

Militären i USA har slutligen börjat förstöra de kemiska vapen som har lagrats i Alabama. En domstol har gett klartecken till det känsliga arbetet, som kritiker anser hotar den omgivande miljön.
Miljöaktivister försökte in i det sista stoppa arbetet med argumentet att det skulle kunna leda till farliga utsläpp i de bebodda områdena runtomkring. När man hör vad som finns i stridsspetsarna kan man förstå oron. Där finns kemiska vapen som VX och sarin, som i letandet i Irak framställts som något av det giftigaste som finns. Otäta behållare Men armén sa att det är farligare att låta giftet stå i sina delvis otäta behållare än att förstöra dem och en domstol gav alltså klartecken. Lördag kväll svensk tid var arbetet igång och den första av mer än en miljon dödliga raketer och granater på platsen har nu förstörts. Sammanlagt innehåller stridsspetsarna vid den här anläggningen i Anniston i Alabama cirka 2 000 ton giftiga ämnen som ska brännas. Processen är i gång på allvar i höst. Det kommer att ta sju år att förstöra allt. Finns mer Sammanlagt finns det mycket mer. USA har förbundit sig att förstöra 31 000 ton kemiska vapenämnen och arbetet pågår redan på två andra, mer isolerade platser. Den här gigantiska giftarsenalen är en rest sedan kalla kriget. USA har därefter skrivit på ett internationellt avtal om förbud mot kemiska vapen och är nu alltså i full färd med att förstöra dem.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".