Allt fler ryssar dör unga

I Ryssland sker en snabb ökning av antalet arbetsföra människor som dör en för tidig död. Ökningen är en direkt följd av de dåliga arbetsförhållandena i industrin, men beror också på stora brister i den förebyggande hälsovården.
Redan i dag har den ryske mannen en betydligt kortare medellivslängd än männen i resten av Europas högt utvecklade industristater. Ivan Ivanovitj blir statistiskt sett inte ens 60 år gammal, en mycket låg siffra som jämfört med den svenska motsvarigheten. Sven Svensson får fira sin 76-årsdag. Inte bara alkoholen Rysslands mycket låga manliga medellivslängd tillskrivs oftast den utbredda alkoholismen i landet, men när Rysslands vice hälsominister Gennadij Onisjtjenko nu varnar för en ökande tidig dödlighet också i de arbetsföra åldrarna pekar han på andra orsaker. Det är nämligen förhållandevis osäkert att leva i Ryssland. Olyckorna är betydligt fler än i motsvarande västländer. Vägdöden skördar tiotusentals offer varje år i det stora landet och storindustrins tuffa arbetsmiljöer kräver också sitt pris. Undermålig hälsovård Men det räcker inte med detta, säger Onisjtjenko. Den ryska hälso- och sjukvården håller numera en internationellt låg standard. Särskilt påtagligt är det i den förebyggande vården, och det är just det här förhållandet som gör att arbetslivet blivit en negativ faktor, som påverkar den dystra beräkningen av medellivslängden i Ryssland.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".