Svenskt fondbolag i miljardhärva

Över fem miljarder kronor uppges har försvunnit från ett fondbolag på Caymanöarna, som ägs av det svenska fondbolaget Weavering, uppger Dagens Industri. Samtidigt utreder Finansinspektionen ett annat av Weaverings bolag i Sverige.

Det är bolaget Weavering Räntehedge som utreds av Finansinspektionen. 

– Det har ju varit transaktioner som det finns frågetecken kring. Det har varit frågetecken kring värderingen i anslutning till de här transaktionerna. Värderingen av en sådan är alltid väldigt grundläggande för att man ska upprätthålla likabehandlingsprincipen, att alla andelsägare och kunder i fonderna kunna hanteras på ett likartat sätt och behandlas lika, säger Mattias Olander, enhetschef på Finansinspektionen. 

– Därför blir det väldigt intressant att titta på en sådan här händelse, om det finns några frågetecken kring just värderingen av fonden. 

Men när det gäller värderingen då kommer man ju in på frågan om det har försvunnit pengar från fonden?

– Det är ju naturligtvis något man också får titta på i en sådan här utredning, säger Mattias Olander på Finansinspektionen. 

Uppgifterna om de försvunna miljarderna kommer från en rapport av revisionsfirman Pricewaterhouse Coopers, som Dagens Industri tagit del av.  

Här uppges att Weaverings fond Macro Fixed Income tagit stora positioner och nu uppvisar en brist på över fem miljarder kronor. 

Finansinspektionen har inte tillsyn över fondbolaget på Caymanöarna. Den svenska utredningen handlar i stället om fondbolaget Weavering Räntehedge.  

Den centrala frågan är om det finns konstiga transaktioner mellan den svenska räntefonden och bolaget på Caymanöarna.  

Ekot har sökt Weavering Capitals grundare Magnus Peterson, men på huvudkontoret i London är det ingen som svarar på telefon. Det har heller inte gått att få någon kommentar från kontoret i Stockholm. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".