Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Positiv utveckling i Irak”

Ett hundra dagar har gått sedan president George W. Bush förklarade att kriget i Irak var slut. Trots de fortsatta oroligheterna och kaoset hävdar Bush att utvecklingen i Irak är positiv.
Ekonomin blir bättre, livet för invånarna i Irak håller på att normaliseras, banker, sjukhus och universitet öppnar. Det sa Bush i helgens traditionella radiotal, ett tal som var i inriktat på de hundra dagarna. Vita Huset har också givit ut en lägesrapport med samma optimistiska innehåll. Det här verkar vara början på en motkampanj, för att vända den bild av Irak som dominerat de senaste månaderna och som mest handlat om de gigantiska problemen. Men Bush varnade också för svårigheterna. Det kommer att krävas tid och tålamod för att sopa undan spåren efter Saddam Husseins styre, sa Bush. Undvek besvärliga frågor Bush nämnde inget i sitt tal om den fråga som kanske är känsligast i USA, nämligen det fortsatta dödandet, nästan varje dag, av amerikanska soldater. Han tog heller inte upp det som är mest besvärande inför omvärlden, nämligen att man ännu inte hittat några spår av massförstörelsevapen. Vita Husets linje nu är att man letar inte så mycket efter vapen utan efter bevis för att Saddam Hussein hade ett massförstörelsevapenprogram. I det arbetet hävdar man att man gör goda framsteg. En mer akut fråga är att lösa problemet med ersättning för de amerikanska trupper som tjänstgjort i Irak och som verkar ha tröttnat. USA:s resurser är begränsade och Pentagon har räknat med att utländska regeringar skulle bidra med 30 000 soldater. Men hittills har man bara fått löfte om 15 000, många dessutom av tvivelaktiv kvalitet. Försiktigare strategi Det som radikalt skulle kunna förändra situationen positivt för USA vore om man kunde fånga in eller döda Saddam Hussein. För några veckor sedan hävdades det nästan dagligen att man var nära att få fast honom. Men den senaste veckan har tonläget blivit ett annat. Bland annat kan det bero på att USA-trupperna ändrat strategi i sitt sökande och blivit något försiktigare. Den tidigare aggressiva jakten drabbade ofta vanliga irakier, med resultat att de vände sig mot USA. Men förr eller senare tar vi Saddam Hussein, det är man övertygad om i Vita Huset.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".