Många vill bli guvernör i Kalifornien

Väljarna i Kalifornien kommer att ha ett stort antal kandidater att välja mellan om de om knappt två månader bestämmer sig för att avsätta delstatens nuvarande guvernör, Gray Davis. Natten till söndagen löpte tidsfristen ut för att anmäla sitt intresse för posten. Då hade över 100 kandidater lämnat in sina ansökningshandlingar.
En av de kandidater som besökte länsstyrelsen strax söder om Los Angeles var filmskådespelaren Arnold Schwarzenegger. – Jag vill bara säga till er att jag ställer upp i guvernörsvalet, och jag lovar er att jag kommer att vara folkets guvernör, sa Arnold Schwarzenegger sedan han officiellt registrerat sin kandidatur. Bland de väljare som samlats utanför länsstyrelsens portar var det ingen tvekan om att han är storfavorit. – Jag gillar Arnold. Jag tycker verkligen om Arnold, säger en man. Har du bestämt hur du ska rösta den 7 oktober? – Jag kommer att rösta på Arnold, säger en annan man, Miguel Sanchez. Varför det? – Jag tror att han kommer att vara rak och ärlig mot folket och jag tror att han kommer att hålla sina vallöften. Den sittande guvernören Gray Davis ägnade dagen åt att signera ny lagstiftning. – Många människor försöker bli guvernör här. Jag är guvernören, och jag har en plikt mot åtta miljoner människor som röstade i november förra året, att arbeta varje dag för att försöka ge dem ett bättre liv, sa han. Dålig ekonomi Kritiken mot Gray Davis grundar sig inte minst i delstatens rekordstora budgetunderskott, på motsvarande drygt 300 miljarder kronor. Även om Davis inte bär hela ansvaret så ska det till ett mirakel för att han ska överleva den här omröstningen, säger statsvetaren Peter Dryer. – Jag tror att guvernör Davis är i en svår knipa. Mest på grund av hur det ser ut i ekonomin. Jag ser inget scenario, förutom ett mirakel, där Davis kan kvarstå som guvernör, säger Peter Dryer. Om nu Gray Davis avsätts finns alltså en lång rad kandidater som är beredda att ta hans plats. Mycket talar för att valet kommer att stå mellan republikanen Schwarzenegger och delstatens demokratiske viceguvernör, Cruz Bustamante. Skillnad i erfarenhet Bustamante är visserligen ganska anonym, men kan säkert locka många av de spanskspråkiga väljarna, tror Peter Dryer. Dessutom har han politisk erfarenhet, vilket hans motkandidat saknar. Så snart Schwarzenegger tvingas redovisa hur han ställer sig i sakfrågorna kommer nog hans nuvarande dragningkraft att snabbt försvagas. – Vid någon punkt kommer folk att tvingas ställa sig frågan: Vill vi ha en man utan någon erfarenhet? Under de närmaste veckorna kommer Schwarzenegger att ställas inför många frågor som han inte kommer att kunna besvara. Det enda han har sagt är att han vill ta företagandet tillbaka till Kalifornien. Men han har ingen plan för hur han ska göra det, säger Peter Dryer.
Claes Andreasson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".