Astrid-pris till palestinska läsfrämjare

Det blir den palestinska läsorganisationen Tamer-institutet som tilldelas årets litteraturpris på fem miljoner kronor till Astrid Lindgrens minne. Det offentliggjordes vid en ceremoni på Astrid Lindgrens födelsegård Näs i Vimmerby i dag. Tamer-institutet jobbar bland barn och unga på Västbanken och i Gaza

Beskedet från juryn strax efter lunch möttes av applåder. För många var det kanske ändå ett oväntat val när man inte utsåg en författare, utan en organisation, till detta världens största litteraturpris efter nobelpriset. 

Tamer Institute for Commununity Education har sedan slutet av 80-talet arbetat för ökat läsande bland barn och unga i de palestinska områdena. 

Med till exempel läskampanjer, stöd till författare egen bokutgivning med 130 titlar såhär långt, försöker man få barn och unga att utvecklas och stärka förståelse och demokrati, säger juryns ordförande Larry Lempert.

– Tamer-institutet har i 20 år arbetat med att ge barn tillgång till böcker. De har också arbetat med föräldrar, med bibliotekarier och lärare och uppnått fantastiska resultat under mycket svåra omständigheter.

Priset går alltså till ett av världens mest explosiva områden, bara månader efter dem blodiga striderna i Gaza. Och frågan är då hur mycket det har påverkat juryns val.

– Det är ett litteraturpris som inte på något sätt har påverkats av den politiska situationen. Däremot påverkas ju deras arbete av den politiska situation de arbetar under. Vårt arbete har bestått i att hitta en värdig pristagare, som i Astrid Lindgrens humanistiska anda arbetar för barns rätt till böcker och visar respekt för barnet.

Hur mycket Astrid Lindgren är det här?

– Mycket skulle jag vilja säga. Hon arbetade exakt på samma sätt med att barn ska visas respekt, att barn ska ha tillgång till böcker och för demokratiska värden, säger Larry Lempert.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista