Ny brittisk strategi ska stoppa terrordåd

Regeringen i Storbritannien presenterar en ny strategi för att försöka stoppa ytterligare terrordåd. Förutom att mer resurser satsas på polis och säkerhetstjänst så ska 60 000 britter som jobbar i butiker, gallerior och företag få särskild utbildning.

När som helst utan varning kan det ske ett nytt terrordåd, enligt den brittiska inrikesministern Jaqui Smith.  

Risken för en ny attack i Storbritannien är på den näst högsta nivån, på den riskskala som numera finns.  Snart hålls också det stora G20-mötet i London med ledarna från världens största ekonomier och då bedöms risken för attentat också vara stor. 

Regeringens nya strategi handlar om hur hoten ska hanteras. Det handlar bland annat om mer resurser till polis och underrättelseverksamhet, att försöka motverka extremistiska grupper bland muslimer och att försöka hindra att internet används för att planera nya attentat.  

Här finns också mer varningar än tidigare för att terrorister skulle kunna använda sig av biologiska, kemiska eller radioaktiva vapen.  

En annan nyhet är att regeringen vill träna tusentals britter att hjälpa till i kampen mot terrorismen. 

Jag tror inte att vi bara kan lita på polisen och säkerhetstjänsten, hur bra de än är. Vi måste få ett bredare stöd och det är tanken bakom våra utbildningar, säger Jaqui Smith. 

60 000 personer ska, eller har redan gått, kurser. Det rör sig bland annat om människor som arbetar i affärer eller som till exempel är säkerhetsansvariga på företag eller gallerior. 

Tanken är att de ska bli mer medvetna om risker och även veta vad som ska göras om något händer.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista