Brasiliansk pensionsreform väcker protester

Brasiliens nye president, den tidigare metallarbetaren Inacio Lula da Silva, vann en viktig seger när kongressen häromdagen, trots omfattande protester, röstade för den reform av pensionssystemet han lagt fram. Men ännu återstår mycket innan reformen blir lag.
Att Lulas pensionsreform väckt protester är inte svårt att förstå. I dag kan nämligen statsanställda i Brasilien gå i pension, med full och indexreglerad lön, innan de ens fyllt 50. Och vem skulle inte vilja det? Var tidigare emot Dessutom var det ju inte länge sen som Lula själv var motståndare till en reform som höjde pensionsåldern och minskade pensionen. Efter sina första månader som president har Lula tvingats inse att kostnaderna för pensionerna innebär att staten ständigt balanserar på randen till bankrutt och att det inte blir något över till andra sociala utgifter. Tre omröstningar kvar Fortfarande ska reformen manglas i ytterligare tre omröstningar i parlamentet men om den går igenom, så kommer den brasilianska staten att spara 180 miljarder kronor under de kommande 20 åren. – En bra pensionsreform är helt fundamental för att få den brasilianska ekonomin att snurra igen, säger Odair Abate, chefsekonom på Lloyds Bank i Sao Paolo. Ingen reform – sämre ekonomi För om Lula inte lyckas driva igenom sin reform så kommer förtroendet för regeringen att rasa på ett dramatiskt sätt. Spekulationen mot den brasilianska valutan kommer att ta fart på nytt och istället för att minska, kommer räntorna att öka. Ekonomin får ännu svårare att växa. Men Odair Abate och de flesta andra ekonomiska bedömare i Brasilien, är ändå försiktigt optimistiska. – I år blir tillväxten låg men om allt går som regeringen planerat och dessutom världsekonomin kommer igång, så borde ekonomin kunna växa med minst tre procent nästa år. Kan bli uppsving för hela Sydamerika – Om Brasilien, som är lika stort som resten av Sydamerika tillsammans, börjar växa då kommer också resten av kontinenten att växa och då, säger Odair Abate, då kan Lula också börja genomföra dom sociala reformer som hans väljare väntar sig av honom. Den stora frågan är om deras tålamod håller tills dess. De ilskna protesterna mot pensionsreformen är inte något särskilt uppmuntrande tecken.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".