Över 100 ton har återkallats.

Glasbitar i kyckling kan vara sabotage

Uppdaterad 17:40
Det har fortsatt att komma larm om glasbitar i Kronfågels djupfrysta kyckling.  Nu drar Kronfågel tillbaka samtliga förpackningar från butiker över hela landet. Totalt handlar det om över 500 ton kyckling. Polisen misstänker sabotage.

– Tyvärr är det en väldigt allvarlig situation vi har. Vi har funnit nya datum med fynd av främmande föremål, det vill säga små bitar av glas i kycklingfilé av bröst, som är mörad och djupfryst i enkilosförpackningar. Sedan tidigare har vi inrapporterar fynd av glas i vår frysta lårfilé som är djupfryst i 700-grams förpackning, säger Lantmännen Kronfågels informationschef Jenny Fridh

I fredags kallades det första partiet djupfryst kyckling tillbaka från butikerna efter att en kund hittat små glasbitar i köttet. I går måndag tvingades Kronfågel kalla tillbaka ytterligare tre partier kyckling efter fler larm om glas i köttet. Totalt handlade det om 107 ton kyckling, eller 110 000 förpackningar.

Efter nya larm om glasbitar i kyckling med andra bäst-före datum än tidigare, så bestämde Kronfågel på tisdagseftermiddagen att återkalla samtliga förpackningar  som kan finnas hos konsument, grossist och butik.

Även alla leveranser från lager som ännu inte nått grossist, butik eller konsument återkallas.

Sammanlagt åtta personer har uppgett att de hittat glas i kycklingen, men så vitt man vet har bara en person skadat en tand efter att ha ätit av kycklingen.

Inga hot har förekommit mot Kronfågel men företaget har ändå valt att polisanmäla händelserna. 

Det är bara Kronfågels personal som har tillgång till produktionslokalerna och där får det inte finnas glas över huvud taget.

Polisen misstänker att det handlar om sabotage.

– I och med att det har hamnat glas i en miljö där det ska vara glasfritt har vi valt att rubricera det som grov skadegörelse. Det är den hypotesen vi jobbar utifrån. Just nu genomförs förhör med ledningen för Kronfågel för att utröna detaljerna kring händelsen, säger Henrik Sundling, förundersökningsledare vid polisen i Södermanland. 

Cecilia Khavar i samarbete med P4 Extra
cecilia.khavar@sr.se

Produkter som återkallas

• Kycklingfilé av bröst mörad djupfryst, 1 kilos förpackning.
Bäst före: 2009-03-24 till 2009-12-07

• Kyckling Lårfilé djupfryst, 700 g förpackning.
Bäst före: 2009-03-24 till 2010-03-04

Källa: Kronfågel

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".