Tyskar planerar för extremt väder

Nu i dagarna är det ett år sedan den stora översvämningen i sydöstra Tyskland, då floderna Elbe och Mulde la hela städer under vatten. I dag är förhållandet det motsatta, just nu råder det extrem torka i regionen. På miljökontoret i staden Dresden funderar man mycket på hur man ska hantera de båda extremerna i framtiden.
Klimatforskarna säger att vi här i Sachsen kommer att få vänja oss vid de här extremerna, säger Jens Seifert som är chef för Dresdens miljökontor. Samtidigt som vi måste räkna med att det bli översvämningar oftare, så vet man att det kommer att komma mindre regn än tidigare mätt över hela året. Det här, säger han och pekar ut genom fönstret, att det inte regnar under långa perioder, kommer bli vanligt på grund av klimatförändringen. Tio meters skillnad På torget utanför Jens Seiferts fönster porlar vattnet i en fontän. Termometern visar på 33 grader och precis som alla andra dagar den senaste tiden finns det inte ett moln på himlen. Några hundra meter bort rinner floden Elbe. För ett år sedan stod den i över 10,5 meter. Nu är vattenståndet 85 centimeter. En skillnad på 10 meter. Större vattensystem Det som tar all vår tid nu, säger Jens Seifert, är att försöka komma på hur vi ska kunna behålla vattnet i staden under torkan, på samma gång som vi ser till att få bort det så fort som möjligt under översvämningarna. Ett sätt skulle kunna vara att bygga reservoarer, kanske ha trädgårdar på taken. Men viktigast är att ge vattensystemet större plats, alltså att låta bäckar och vattendrag växa. Ännu bara önskedrömmar Men det här kommer ta tid att lösa. Vi har bara börjat och än så länge kan man inte prata om planer, snarare om önskedrömmar, säger Jens Seifert.
Therese Larsson, Dresden
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".