”Saddam kunde tillverka vapen”

Trots ett intensivt letande över hela Irak har ännu ingen lyckats bevisa att Saddam Husseins regim verkligen hade massförstörelsevapen, som USA och Storbritannien påstod innan kriget. Den tidigare chefen för FN:s vapeninspektörer, Rolf Ekéus, tror inte att regimen hade några färdiga vapen. Däremot fanns kapaciteten där, och det var tillräckligt farligt.
Iraks taktik framkom redan 1995, när Rolf Ekéus intervjuade den avhoppade chefen för Iraks vapenprogram, Saddams svärson Hussein Kamel. – Irak hade som politik att inte längre hålla uppe några lager av kemiska eller biologiska vapen. I stället satsade man på att skapa en kapacitet, alltså en produktionskapacitet och en forskningskapacitet, för att utveckla och förbättra sin förmåga när sedan vapen skulle behövas. För att kunna producera dem, fylla dem med ammunition och använda dem i krig, säger Rolf Ekéus. Slutsatser sammanföll Även om Saddams svärson kunde ifrågasättas som sanningsvittne sammanföll hans redogörelse med de slutsatser de internationella vapenexperterna hade kommit fram till, efter ständiga förhör med irakiska vetenskapsmän. Skälet till att Irak inte hade kemiska och biologiska vapen i lager var enkelt. Irak kunde inte få fram produkter som var tillräckligt rena, utan vapnen förlorade snart sin giftighet. Onödigt med lager – Det var ingen idé att hålla sig med gamla lager som blev värdelösa, som inte skulle ge den giftiga effekt man önskade. Vi måste komma ihåg att Irak inte, såvitt jag förstår, avsåg att använda kemiska eller biologiska vapen mot USA under kriget. Därför brydde man sig heller inte om att ha ett lager i beredskap, säger Rolf Ekéus. – Alla de här sakerna tillsammans ger intrycket av att Irak hade ett betydande behov av kapacitet men inte den typ som presenterades av USA och Storbritannien. Kritik missar målet Nej, det handlade inte om gömda befintliga vapen, även om det var intrycket som gavs av regeringarna i Washington och London när kriget skulle motiveras. Kritiken mot Bush och Blair växer när tiden går utan att några vapen hittas. Men kritiken missar målet, eftersom det allvarliga hotet hela tiden har legat i Iraks förmåga att framställa kemiska och biologiska stridsmedel, säger Rolf Ekéus. Vapenprogrammet måste kartläggas, trots att Saddam Husseins regim har fallit. Betydande fråga – Ja, det har en stor betydelse tror jag. Många känner sig lurade av de här uttalandena om vapen. Det var ju ett av de huvudskäl som anfördes när USA och Storbritannien drev frågan utan att få ett mandat från FN:s säkerhetsråd. Frågan har en stor politisk betydelse, men den har självklart också en annan betydelse, säger Rolf Ekéus. – Det är ju att det gäller att förhindra att teknologin sprider sig, inte minst till terrorister. Vetenskapsmännen – biologerna, kemisterna, kärnfysikerna – man har ju inte gjort lobotomi på dem. De har hela sitt kunnande och vi vet ju att de var rätt avancerade på sin tid, säger Rolf Ekéus.
Titti Nylander intervjuade Rolf Ekéus i Godmorgon Världen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".