Giftalger ansamlas i Öresund

Algblomningen längs Skånekusten har tagit fart. I fredags satte Landskrona kommun på sina badplatser upp varningsskyltar där de badande varnas för giftalger.
Staffan Pyk på Kustbevakningens båt 301 beskriver situationen i Öresund som ful. – Det ser väldigt fult ut i sundet. Det ser illa ut på sina ställen. Det är ju oftast väldigt strömt i sundet och då blir ansamlingarna stora på sina ställen. Det kan ju upplevas som väldigt fult. Det ser inte grant ut på havet då, säger han. Problem med båten Under natten har Kustbevakningens båt 301 gått längs Öresundskusten, från Hallands Väderö till Ven. Längs hela sträckan finns problem med alger. Inne i Höganäs hamn fick kustbevakningen själva problem med att båtens silar slammade igen. Problemen med giftalger konstaterades först i fredags, då Landskrona kommun undersökte vattenkvalitén på sina badplatser. Proverna visade förekomst av giftalger. Sedan dess har kommunen satt upp varningsskyltar som avråder människor, särskilt barn, från att bada i havet, men även husdjur. Allt badande sker på egen risk. Vinden vände Under lördagen lättade problemen något på grund av ändrad vindriktning, men under söndagen finns risk för att problemen kommer tillbaka, skriver Sydsvenska Dagbladet. Staffan Pyk rekommenderar inte någon att bada just nu. – Om man stannar upp sin segelbåt eller motorbåt ute till sjöss går det ju bra att bada där det inte är några stora ansamlingar. Härinne vid stranden vet jag inte om jag själv skulle vilja bada, säger han. Kan bli ännu värre Trots att problemen är ovanligt omfattande tror Staffan Pyk att det finns risk för att det kan bli värre innan det blir bättre. – Fortsätter värmen kan man ju tänka sig det. Algerna trivs i värmen i vattnet, och förökar sig ganska kvickt. Fortsätter värmen längre fram kommer vi nog att få se det här även en bit in i framtiden, säger Staffan Pyk.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".