Regeringen ändrar sig om statlig bonus

Statliga företagsledningar ska inte har några bonusar, har regeringen beslutat. Enligt näringsminister Maud Olofsson har debatten om höga chefsbonusar skadat förtroendet för de statliga företagen och därför skärps reglerna.

– Den diskussion som är misstänkliggör det statliga ägandet och det tycker inte vi är bra. Och då har vi kommit till den slutsatsen att vi plockar bort bonusarna och de rörliga ersättningarna till ledningsgrupperna, för att inte riskera att hamna i ett läge där medborgarna känner att vi fortsätter att göra på samma sätt som de privata bolagen, säger Maud Olofsson.

De nuvarande reglerna för bonusar i statliga bolag säger att ingen ska kunna få bonus större än motsvarande fyra månadslöner. Regeringen själv höjde gränsen från två månadslöner till fyra så sent som i somras.

Men nu ändrar man ånyo i regelverket, med hänvisning till debatten om höga chefsbonusar i det privata näringslivet.

De nya reglerna för bonus i statliga företag är färdigskrivna ännu, men de ska mana till måttfullhet, säger man. Bonus ska fortfarande finnas som ett sätt att motivera medarbetare, men företagsledningarna själva ska inte kunna få bonus. Tidigare var bara vd undantagen.

Det är bara tolv statliga företag som tillämpar bonussystem. Att dra in möjligheten till bonus för företagsledningarna där drabbar alltså något hundratal personer.

Maud Olofsson fick i dag svara på frågor om varför hon ändrat sig i fråga om bonusar, från att ha höjt den tillåtna nivån i somras till att slopa den för företagsledningar helt nu. Maud Olofsson försvarade sig med att läget nu har ändrats helt och hållet.

– Jag har aldrig tyckt att skyhöga löner och skyhöga bonusar har varit något bra, för det driver isär vårt samhälle. Då måste både stat och privat näringsliv ta ett stort ansvar. Som debatten är nu och som också den ekonomiska situationen är nu tror jag att det är bra att ta ett steg tillbaka och säga: Nej, nu har vi inga bonusar för ledande befattningshavare, för det sänder en jättetydligt signal till medborgarna, som äger de här bolagen, men också en tydlig signal till det privata näringslivet att såhär kan man göra, säger Maud Olofsson.

 Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista