Global kris sköljer in över Östersjön

Östersjöländernas BNP beräknas krympa i år och nästa år väntas bara en blygsam uppgång, enligt Swedbanks Östersjörapport. Allra kraftigaste tillväxtfallet väntas i Baltikum

– Kris är ett väldigt starkt ord men det är ett allvarligt läge eftersom vi har krympande ekonomier i flera av de här länderna, säger Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson. 

Vad beror det på? 

– Det beror på man har ganska stora obalanser när man möts av den globala omvärldskonjunkturen som försvagats och samtidigt finansoron från globala finansiella marknader. Man har egna stora obalanser som har byggts upp. Då blir den här situationen så mycket värre, säger Cecilia Hermansson. 

Lettlands BNP beräknas krympa med 15 procent, Estlands med 8 procent och Litauens med 6 procent i år, enligt Swedbank. 

Tysklands tillväxt sjunker med 4 procent. De båda andra giganterna Ryssland och Ukraina utvecklas lika illa. Ukrainas tillväxt faller med 9 procent i år, näst sämst efter Lettland. 

Det är den globala konjunkturnedgången som sköljer in med full kraft över Östersjöns stränder och tillväxten får sig en rejäl knäck. 

De tre senaste åren har tillväxten i regionen legat på i snitt 3,6 procent år 2007, och 1,1 procent år 2008. I år blir det alltså i snitt minus 2,2 procent och det är exklusive Sveriges siffror.  

Även om tillväxten år 2010 beräknas hamna på plussidan igen, blygsamma 0,7 procent, handlar det om historiskt låga tillväxttal. 

Polen har lite positivare framtidsutsikter, så vad angår oss Polens affärer, för att citera Bellman.  

– Det här är en oerhört viktig region för Sverige. Den svarar för 40 procent av svensk export. Det är klart att Tyskland och Norden spelar en stor roll här, men även Polen, Ryssland, Baltikum och Ukraina kommer mer och mer som viktiga handelspartners för Sverige.

– Det har också en betydelse för utbyte, handel och investeringar, kanske i framtiden också för forskning och utveckling, säger Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".