Ny verksamhet ska ge ungdomar jobb

För ungdomar som varit arbetslösa en längre tid finns nu alternativ till arbetsförmedlingen och kommunernas verksamheter för att komma ut på arbetsmarknaden. Organisationen Communicare jobbar sedan i höstas med projektet Job College på flera ställen runt om i landet för att ge unga motivation till att förändra sin situation.

– Det känns bra, i stället för att bara sitta hemma bara och göra ingenting. Här kan man fortsätta med sitt CV och få hjälp om man har svårt med något. Det är bara att fråga, man får hjälp med nästan allt här, säger Kaiser Alsaraf, som är med i Job College i Norrköping.

21-åriga Kaiser Alsaraf har varit inskriven i Communicares verksamhet i en månad. Hans mål är att få ett jobb som mekaniker eller truckförare.

Just målbilden är viktig för deltagarna. Här utgår man nämligen från vad individen själv vill när man planerar aktiviteterna, berättar Maria Svensson, projektledare på Communicare i Östergötland.

– Har man valt något själv blir resultatet oftast mycket bättre än om någon annan säger åt en att ”du ska göra det här” eller ”du måste göra det här”.

Under tolv veckor får ungdomar mellan 18 och 25 år, som har handplockats av kommunernas socialsekreterare eller arbetsförmedling, en chans att jobba med personlig utveckling med syftet att bryta en ofta lång period av arbetslöshet. Det är just arbetssättet som skiljer organisationens arbete från den hjälp man kan få från olika myndigheter, berättar Maria Svensson.

– Många av dem vi jobbar med har ganska dålig självkänsla. Då är Communicare ett bra alternativ. Här får man även en chans att jobba med sig själv. Man måste bra på insidan innan man kan ta klivet ut i arbetslivet. Där tycker jag att vi skiljer oss ganska mycket.

Projektet har pågått sedan i början av september förra året och finansieras av pengar från EU, Arbetsförmedlingen samt de kommuner som deltar. Hittills har 345 ungdomar skrivits in i projektet och av dem är det 60 personer som fått jobb, börjat studera eller flyttat utomlands.

I dag finns Job College i flera kommuner i Östergötland, Västmanland, Södermanland och Örebro, men man väntar på klartecken att få starta även i Dalarna och Värmland.

Behovet är stort nu när läget på arbetsmarknaden är tufft, det märker Maria Svensson.

– Inflödet på deltagarna har ökat väldigt mycket. Det kan handla om att det är många ungdomar som har sommarjobbat i sommar, och som inte fått förlängt på sitt sommarjobb.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".