Kvicksilveravfall skickas till Tyskland

När den nya lagen om kvicksilver träder i kraft den 1 juni kommer Sverige att skicka stora delar av sitt kvicksilveravfall till saltgruvor i Tyskland.

Det svenska kvicksilveravfallet har under många år lagrats vid avfallsbehandlingsanläggningen SAKAB i Norrtorp i Närke i väntan på en lösning på vad man ska göra med avfallet. Den 1 juni införs en ny lagstiftning, som innebär att Sverige ska fasa ut all ny användning av kvicksilver. Men lagstiftningen innebär också att det blir tillåtet att skicka avfallet utomlands till Tyskland i stället för att ta hand om det i Sverige. 

Sammanlagt finns 3 200 ton kvicksilveravfall i avfallsbehandlingsanläggningen i Norrtorp. Det är kvicksilver från kloralkaliindustrin och massaindustrin och kvicksilverpulver från uttjänta lysrör.

Flera utredningar har sagt att kvicksilver ska ut ur kretsloppet och planen var länge att man skulle skapa ett slutförvar i en svensk gruva. Men för någon månad sedan gjorde regeringen en kovändning och sa att avfallet i stället kan skickas utomlands inom EU, till saltgruvor i Tyskland.

SAKAB vill skicka ut cirka 950 ton till Tyskland.

– Kvicksilvret ska transporteras till en saltgruva i Tyskland som vi har avtal med, där kommer det att förvaras under jord på cirka 200 till 300 meters djup, och där ska det stå för evigt. Saltgruvan är torr och är tät så den uppfyller alla krav som man ställer på ett slutligt slutförvar av kvicksilver, säger Göran Eriksson, vd på SAKAB.

Det finns ju en princip som säger att man ska ta hand om sitt eget avfall, hur stämmer det med det här förfarandet?

– Här gjorde man ju en rimlighetsbedömning och konstaterade att med de små mängder som finns i Sverige så skulle det kosta 15 gånger så mycket om man gjorde ett eget slutförvar i Sverige.

Kvicksilver ska fasas ut ur kretsloppet, men även framöver kommer mycket kvicksilveravfall att samlas hos SAKAB. Kvicksilver förekommer dessutom fortfarande i produkter där man inte skulle vänta sig det, säger Mia Jameson, miljöchef på SAKAB.

– Det finns i födelsedagskort, spelande tårtljus, man är rätt duktig på att hitta olika typer av användningsområden.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista