Afrikansk vädjan om hjälp från G20

Även de allra fattigaste länderna i världen börjar nu känna av den globala ekonomiska krisen, och det får inte omvärlden glömma bort när världens starkaste ekonomier träffas på G20-mötet nästa vecka. Den vädjan kommer från afrikanskt håll.

– Nu måste vi verkligen få hjälp och stöd för att kunna överleva den här stormen, säger Benno Ndulu, centralbankschef i Tanzania.

När finanskrisen började med krisande banker i den rika delen av världen, var det många som trodde att världens fattigaste länder skulle klara sig undan, eftersom de knappast är inblandade i dåliga affärer på den amerikanska bolånemarknaden. Men när krisen sedan har gått över i en global ekonomisk nedgång blir bilden en helt annan.

Här i Tanzania har efterfrågan på landets råvaror som bomull och andra jordbruksprodukter minskat i takt med att omvärlden drar ner, turisterna börjar svika, och utländska investerare drar öronen åt sig.

Mineralprospekteringen här har minskat med hälften, och företag från både USA och Kanada har ställt in planerade projekt i gruvindustrin. För hela Afrika söder om Sahara har den internationella valutafonden, IMF, dragit ner sin tillväxtprognos med nära hälften, till drygt tre procent, det betyder nästan ingen tillväxt alls om man räknar in den snabba befolkningsökningen.

Benno Ndulu hoppas att världens rikaste länder, som nu lägger så mycket pengar på att stimulera sina egna ekonomier, inte ska glömma bort sina löften om hjälp till världens fattiga.

– Vi hoppas att den inhemska stimulansen inte påverkar de löften man har givit för att hjälpa våra länder, säger han.

Världsbankschefen har föreslagit att 0,7 procent av vad världens rika länder lägger på sina stimulansåtgärder ska gå till en speciell sårbarhetsfond för att skydda de fattigaste länderna som inte har råd med egna krispaket.

Och löften om mer pengar är vad Benno Ndulu hoppas ska komma ut från G20-mötet, men inte bara. Länderna måste nu också komma överens om ett bättre regelsystem för finansmarknaderna, när det visat sig att så många i världen kan drabbas av vad som går alldeles fel där, något vi hade mycket lite att göra med, säger Benno Ndulu.

Maria Sjöqvist, Tanzania
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista