Arbetarpartiets Ehud Barak och Likudpartiets Benjamin Netanyahu bildar regering. Foto: Scanpix
Israel

Arbetarpartiet sa ja till Netanyahu

Arbetarpartiet i Israel röstade på måndagskvällen ja till att ingå i en koalitionsregering med Likudpartiet under högerledaren Benjamin Netanyahu.

Om kvällens koalitionsavtal håller in i framtiden så kommer det att bli en udda samling politiker som sitter i Israels nästa regering. Höger, ytterhöger och vänster bildar regering tillsammans, utan mittenpartiet Kadima som lämnas utanför.

De hoppas enligt vissa källor på att den nya regeringskoalitionen inte blir långvarig. Sprickan inom Arbetarpartiet är djup, och omröstningen i kväll om huruvida man skulle säga ja till att bilda regering tillsammans med Likud blev väldigt jämn. En knapp majoritet valde till slut att rösta för det avtal som ger arbetarpartiet fem ministerposter och ett löfte om en framtida fredsprocess.

När resultatet av omröstningen stod klart i kväll skrek vissa partimedlemmar att resultatet var en skam, och Yuli Tamir, riksdagsledamot för Arbetarpartiet, säger till BBC att partiet offrar en efter en av sina heliga kor.

– Det här är en ideologisk katastrof för Arbetarpartiet, vi blir ju dem som möjliggör för Benjamin Netanyahu att bilda en högerregering, säger Yuli Tamir.

Men det finns också de som tänker annorlunda, bland annat partiledaren, tillika försvarsministern Ehud Barak som försökt övertyga partiet om att fördelarna med att vara med och påverka politiken är större jämfört med möjligheten att ställa sig utanför.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".