Ambulanser kör mot rött utan lov

Många utryckningsfordon som brandbilar och ambulanser är inte registrerade som utryckningsfordon och får därför egentligen inte köra mot rött eller använda blåljus.
Ekot har kontrollerat ett antal ambulanser och brandbilar i storstadsregionerna. Av de 94 kontrollerade utryckningsfordonen var 20 inte registrerade som utryckningsfordon. Det betyder att de egentligen måste följa precis samma trafikregler som alla andra, det vill säga de får inte köra mot rött eller ens för fort. Betala böter Förmodligen beror felregistreringarna på ett misstag men den som kör fordonet skulle kunna bli tvungen att betala böter. – Som förare handlar man förmodligen i god tro och tänker inte på att kontrollera just om det är anmält i registret. Så det skulle väl i så fall kanske vara ägaren som det drabbar. Men det beror på vems felet är, säger Margareta Mörk, jurist och chef för avdelningen för juridik och upphandling på Vägverket. Antagligen misstag Felregistrerade utryckningsfordon verkar alltså inte vara allt för ovanliga. Felet beror förmodligen på ett misstag. Ägaren ska själv skriva in att det är ett utryckningsfordon på en blankett och det är förmodligen där misstaget sker. – I vissa situationer blir inte de här utryckningsfordonen registrerade som utryckningsfordon i vårt register. Men man jobbar på att försöka åtgärda det.
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".